Povratak

Rane na ušima mačke | Liječenje ušnih šugaraca i upala uha

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
JelenaPejic


Odgovara:
Jelena Pejić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Obratila sam se veterinaru zbog ranica na rubnim djelovima mačkinih ušiju. Nakon vet. pregleda tretirana je ampulama protiv šugarca. Ranice se nisu sanirale i uši su joj u gorem stanju. Molim Vas za savjet što učiniti dalje. Aika

O: Preporučam svakako ponovni posjet veterinaru. Naime, kod pojave ušnih šugaraca (Otodectes Cynotis) javljaju se simptomi intezivnog češanja u području uha i tresenja glavom, uz smeđe naslage u uhu neugodnog mirisa. Uz pojavu šugaraca se često javlja i upala uha koja je jako neugodna za mačku te se ona toliko češe i ozljeđuje kožu. Liječenje ušnih šugaraca se provodi uz nadzor veterinara, aplikacijom ampula na kožu uz ponavljanje za mjesec dana. Ampule (Advocate, Stronghold) koje se koriste tijekom liječenja se izdaju na veterinarski recept. Eventualnu dodatnu upalu uha koja se može javiti uz šugarce također je potrebno liječiti lokalno, uz uputu veterinara.

Možemo samo pretpostaviti da se kod Vašeg ljubimca upala još uvijek nije izliječila te bi ljubimicu bilo korisno ponovno pregledati i liječiti uz odgovoarajuću terapiju. Za rane na ušima možete koristiti kremu ili gel za zacijeljivanje rana, primjerice Dermaflog mast na bazi ulja lavande, ekstrakt aloje, kamilice, nevena koja je namijenjena koži izloženoj štetnom vanjskom utjecaju poput povreda, ogrebotina, nagnječenja, ozeblina. Bilo bi dobro staviti mački i elizabetanski ovratnik kako se ne bi dodatno ozljeđivala i kako bi rane nesmetano zaraštale.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr