Povratak

Simptomi tjeranja kod sterilizirane mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Sanela Mustafagic


Odgovara:
Sanela Mustafagić, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Da li je moguće da se sterilizirane mačke mogu tjerati? Imam žensku mačku, stara je osam mjeseci. 10.2. smo ju sterilizirali. Oporavila se dosta dobro. Rana je zarasla i sve je ok. Ali sada preko dana stalno traži da izađe u dvorište. Kada ju pustim, s njom je nekoliko mačaka. Da li je moguće da se tjera? Da li da joj dozvolim da izlazi van ili da ju držim u kući? Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru. Lp, Snježana

O: Mačke se u vrijeme tjeranje  specifično glasaju, nemirne su, izrazito su mazne, umiljavaju se uvijanjem leđa, trljaju glavom i vratom te zauzimaju karakterističan stav za parenje (rep pomaknut u stranu), stidnica je otečena. Do ovulacije u mačaka ne dolazi spontano, već je ona inducirana koitusom.

Ne znam jeste li primijetili nešto od tih poprilično specifičnih promjena u ponašaju, ali simptomi tjeranja u kastriranih mačaka se se mogu javiti u tri slučaja: ukoliko komadić tkiva jajnika nije uklonjen prilikom kirurškog zahvata (nekada je dovoljno da je ostalo svega nekoliko stanica), zatim da postoji akcesorni jajnik i treći slučaj je da postoji ektopično tkivo jajnika (van jajnika) odnosno diseminirane jajne stanice. Simptomi tjeranja u kastrirane mace se mogu javiti od nekoliko dana, tjedana do nekoliko godina nakon kastracije životinje.

Kako se danas uglavnom radi ovarihisterektomija (uklanjaju se jajnici i maternica), naravno ne može doći do graviditeta, ali ako je takvo tkivo u funkciji i proizvodi hormone znakovi estrusa će se nastaviti. Svakako Vam savjetujem da razgovarate sa svojim veterinarom, ako se maca uistinu tjera, kako biste zajednički odlučili o sljedećim koracima.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr