Povratak

Sinusitis u starijeg mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo mačka starog 14 godina, do sad nikad nije bio bolestan, no zadnjih pola godine ima problema sa šmrcanjem. Nakon što je dobio temperaturu, veterinar  mu je dao nekakve vitaminske injekcije i Synulox tablete, od kojih mu je jedno vrijeme bilo dobro, no šmrcanje se vratilo, a sa šmrcanjem mu je otekao i nos, oko mu se skroz izobličilo, a diše kroz nos kao da mu je začepljen. Sada je dobio Enroksil tablete i nekakvu injekciju, od koje je postojla mogućnost da mu otpadne dlaka. Ne znamo što da radimo, veterinar nam je rekao da ovaj tjedan dana ne uzima ništa, da se malo pročisti od svega, ali čini mi se da je njemu to počelo još gore oticati. Što da radimo? Danijela

O: Sinusitis je upalni proces koji zahvaća sluznicu paranazalnih šupljina, a to su zračni prostori u kostima lubanje, koji kanalima i ušćima komuniciraju s nosnom šupljinom. Klinički se razlikuje akutni i kronični sinusitis.

Sinusitis je većinom  uzrokovan bakterijama, u pravilu nakon prethodne virusne infekcije gornjega dijela dišnog sustava. U starijih mačaka može nastati zbog tumora ili bolesti zuba, a mačke su zbog kratkog nosa sklone kroničnom obliku.

Sinusitis je najčešće blaga, samoizlječiva bolest, ali se pojavljuju i vrlo ozbiljne komplikacije, zbog mogućeg širenja upalnog procesa na očnu šupljinu, moždane ovojnice i mozak.

Kronični sinusitis definiran je trajanjem simptoma dulje od tri mjeseca, a nastaje zbog trajnog oštećenja sluznice pri dugotrajnome ili neprikladno liječenom akutnom sinusitisu.

Pri svakoj virusnoj infekciji gornjih dišnih sustava često dolazi i do zahvaćenosti sinusnih šupljina. Upalni sekret i otok sluznice dovode do začepljenja izvodnih kanala, odnosno ušća sinusa u nazofarinksu.

Većinom sinusitis nastaje kao bakterijska komplikacija prethodne virusne infekcije gornjega dijela dišnog sustava, a tome može pridonijeti alergijski rinitis, polipi u nosu i sinusima, devijacija nosne pregrade, strana tijela i tumori te posljedice ozljeda i kirurških zahvata na sinusima ili u usnoj šupljini.

Klinički simptomi  sinusitisa su  pogoršanje prohodnosti nosa i nemogućnost disanja na nos, disanje s otvorenim ustima, gnojan iscjedak iz nosa, respiratorni simptomi koji traju dulje od sedam dana, katkad se pojavljuje otok lica i nosa ili vjeđa s bolnošću i crvenilom. Temperatura u većini slučajeva nije povišena.

Liječenje sinusitisa je simptomatsko i antibiotsko, a katkad i kirurško (kronični sinusitis, komplikacije). U velikoga broja bolesnika dovoljno je samo simptomatsko liječenje. Primjenjuju se kapi za nos, koje smanjuju otok sluznice nosa i ušća sinusa, što osigurava bolju drenažu i ventilaciju sinusa. 

Liječenje antibiotikom u pravilu traje 10 dana. Antibiotici se katkad primjenjuju i lokalno (kronični sinusitis) putem igle za punkciju sinusa. Pri liječenju nekih komplikacija akutnoga sinusitisa i u liječenju kroničnoga sinusitisa katkad je nužan i endoskopski kirurški zahvat.

Važna je pravilna i dugotrajna terapija, a kako mi, nažalost, niste naveli trajanje terapije i kad se provodila, teško mi je odrediti učinkovitost. Synulox i Enroxil su antibiotici širokog spektra i kod kroničnhi stanja preporučuju se dugotrajnije terapije, kako ne bi došlo do recidivirajućih bakterijskih upala. Antibiotska terapija svakako se mora ponoviti pošto je bilo poboljšanja sa Synuloxom, ali je potrebna dugotrajnija terapija, u trajanju 10-20 dana. Svakako se obratite veterinaru za pomoć ili potražite drugo mišljenje na klinikama Veterinarskog fakulteta, gdje će kolege adekvatnim pretragama  utvrditi uzrok i propisati terapiju.

Jačanje imunološkog sustava i pravilna prehrana ljubimca hranom superpremium kvalitete (npr. Hill's, Royal Canin, Brit Care, Iams) namijenjene starim mačkama također je preporučljivo.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr