Povratak

Slabo pražnjenje mjehura kod mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Gabrijela Gaurina 2018


Odgovara:
Gabrijela Gaurina, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Imamo mačića od mjesec dana kojeg hranimo na dudu sa zamjenskim mlijekom od drugog dana njegovog života. Prije tjedan dana smo primjetili da mu je trbuh velik. Odveli smo ga veterinaru koji je ustanovio da mu se mjehur nedovoljno prazni. Veterinar mu je ispraznio mjehur, dao antibiotike(klavuxil), međutim nakon šest dana smo ga opet morali voditi na pražnjenje mjehura. Molim vaš savjet. Lela

O: Trebalo bi prije svega naći pravi uzrok slabog pražnjenja mjehura Vašeg mačića. S obzirom na to da je star mjesec dana, a problem s mjehurom se pojavio tek nedavno, vjerojatno nije riječ o urođenoj mani.

Do slabiijeg pražnjenja mjehura može doći iz više razloga. Ponekad su uzroci urođeni te se radi  o nekom deformitetu ili priraslicama, a također mogu nastati i izrasline koje, ukoliko su u blizini otvora mokraćnog mjehura, dovode do njegove neprohodnosti i  opstrukcije. Može se raditi o upalnom procesu u samom mjehuru ili urinarnom traktu koji može dovesti do zadebljanja stijenke uretre ili stjenke samog mjehura, gdje to otečenje dovodi do suženja unutarnjeg ili vanjskog sfinktera mjehura te tako zadržava mokraću unutar njega. Treba pritom napomenuti da nisu uvijek u pitanju infekcije mikroorganizmima.

Do slabog pražnjenja mjehura može dovesti i stres uslijed kojega dolazi do lučenja specifičnih supstanci endokrinih žlijezda, prvenstveno nadbubrežnih žlijezda. One potiču živčane ogranke na otpuštanje tvari koje mogu uzrokovati otečenje tkiva, bolnost i neugodu. Stoga je vrlo bitno da se mačiću osigura miran kutak, uredna i redovna prehrana te smireno i nježno postupanje prema njemu. Djeca često znaju biti nespretna prema malim životinjama te ih pretjerano stiskati  ili rastezati, što životinjama predstavlja stresno okruženje. Od pomoći mogu biti i sredstva za opuštanje kao što su Equlibria  raspršivači sa opuštajućim feromonima ili evetualno spazmolitici ukoliko se ustanovi da je problem u grčevitom stezanju mišića koji okružuju otvor mjehura.

U svakom slučaju, nastavi li se situacija ponavljati na isti način, bilo bi uputno napraviti detaljni pregled cijelog urinarnog trakta kako bi se što točnije postavila dijagnoza, a potom i odgovarajuće liječenje.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr