Povratak

Ljubimac gleda TV

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj mačak konstantno gleda televiziju. Je li to štetno za njega? Hvala. Ana

O: Poznato je da mnogi ljubimci (psi, mačke, papige...) uživaju gledajući TV ili slušajući radio. Iako je to "simpatična" i "donekle bezazlena" navika, ona ponekad može imati i određene negativne efekte.

Općenito gledano, i psi i mačke imaju drukčiji vid od ljudi. Osim što percipiraju više slika u sekundi, imaju boji noćni vid te bolje vide same pokrete gledana objekta. Ovdje je bitno i napomenuti da i psi i mačke bolje vide na daljinu, odnosno nerijetko blizu objekte vide lagano zamućeno. Osim vida, u svrhu stvaranja mentalne predodžbe i slike o određenom objektu, posebno se oslanjaju i na druga osjetila - njuh, sluh, kontakt (mačji "brkovi"),... To je bitno naglasiti u ovom specifičnom slučaju, jer za razliku od ljudi, oni gledajući TV ne gledaju objekte u istoj perspektivi (dubini) te tako npr. veće životinje u udaljenom dijelu slike na ekranu nerijetku ne povezuju s dotičnom životinjskom vrstom.

Sve prije navedeno je korišteno da se danas na internetu, a u nekim zemljama i direktno na TV kanalima mogu pronaći specifični programi namijenjeni upravo za npr. pse i mačke. Tako, poznati su programi gledanja TV-a za štence u svrhu njihove bolje socijalizacije – programi su podijeljeni u 3 kategorije (relaksacija, stimulacija i "otkrivanje"). Njihova funkcija je u stimulaciji njihovih osjetila, a sve radi bolje socijalizacije.

Određena istraživanja općenita ponašanja mačaka i pasa s ljudima pokazuju da oni relativno brzo nauče da za vrijeme gledanja TV-a, svi ukućani su opušteni što nerijetko i njih opušta te im stvara ugodniju i "sigurniju" atmosferu.

Međutim, učestalo i dugotrajno gledanje TV-a (kao i kod ljudi) može dovesti i do zamaranja mišića oka s pojavom različitih zdravstvenih problema. Također, potrebno je uzeti i u obzir činjenicu da su mačke nagonski lovci te u svojim igrama kao i vrebanju plijena, gledajući određene TV programe, mogu zamijeniti pravi plijen sa slikom na ekranu. To u konačnici može rezultirati uništenim uređajima kao i štetom na i u okolini.

Stoga gledanje TV-a za ljubimce, u pravilu, ne bi trebalo predstavljati kao ni stvoriti neke specijalne probleme. Naravno, ako su oni dozirani i pod stalnim nadzorom svojih "vlasnika".

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr