Povratak

Stomatitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
no image


Odgovara:
Nikolina Jozić, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Rijeka

P: Imam žensku mačku koja je stara skoro 3 godine i bole je zubi i ne jede ništa osim nečeg što je tekuće, npr. čorbe itd. To joj se nekada pojavi, ali nikad nisam obraćala pažnju na to pretjerano, ali se sada brinem. Ima li neka hrana za mačke koja oporavlja, neki vitamini ili slično, jer me strah da nema stomatitis ili nešto slično. Leona

O: Etiologija stomatitisa u mačaka je kompleksna te liječenje i ishod stomatitisa ovisan je uzroku koji je doveo do njegova nastanka. Razlikujemo primarni i sekundarni stomatitis. Primarni stomatitis je tzv. samolimitirajući, dok se sekundarni stomatitis javlja posljedično kao simptom neke primarne bolesti. Uzroci primarnog stomatitisa su: mehaničke, kemijske ili termičke ozljede usne šupljine, a dok se sekundarni stomatitis može razviti kao posljedica: alergijske reakcije na hranu, bakterijskih, virusnih, gljivičnih infekcija, endokrinih bolesti, bolesti jetre, bubrega i probavnog trakta, zubnih patologija poput karijesa i naslaga kalkulusa.

Preporuka je da posjetite Vašeg veterinara kako bi se napravio klinički pregled te dodatne pretrage i ustanovio točan uzrok stomatitisa u Vaše mačke te odredila odgovarajuća terapija.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr