Povratak

Stronghold (Zoetis) - namjena i intervali primjene

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: U veterinarskoj ambulanti su mi da li za mačića od 5 mj.  Stronghold namijenjen za mačke od 2,6 kg, da mu neće biti ništa ako ima i manje kg od toliko. Zanima me da li mu to treba davati svakih mjesec dana ili se može i npr. dva puta na godinu jer mi se čini da je to dosta jako pa da ga bezveze ne trujem. Inače, mačić je kućni ako i izađe je na uzici, zbog njegove sigurnosti jer imam svakakve susjede, a i previše mi je dragocjen, ne samo zbog vrste, već ga previše obožavamo, unio je mir. Vaše mišljenje jako cijenim. Hvala, Ivana

O: Stronghold (Zoetis) je preparat koji se koristi u liječenju i prevenciji unutarnjih i vanjskih parazita. Djelatna tvar ovog preparata je selamektin, iz skupine avermektina, koji remeti živčanu aktivnost, tj. paralizira i ubija brojne parazitske beskralježnjake.

Preparat se koristi za suzbijanje buha, uši, alergijskog dermatitisa uzrokovanog buhama, adulta crijevnih nematoda, srčanog nematoda i ušnog šugarca. Upravo iz razloga što posjeduje djelatnu tvar koja se koristi u liječenju infestacije ušne šuge, preparat se nalazi na listi lijekova (VMP - veterinarsko-medicinskih proizvoda) koji se izdaju isključivo na veterinarski recept.
 
Proizvođač navodi da je uputno koristiti ovaj preparat u mjesečnim intervalima za vrijeme sezone buha, počevši mjesec dana prije nego što buhe postanu aktivne. Time se osigurava ugibanje buha kojima je životinja infestirana, osigurava se da te buhe ne proizvode jajašca sposobna za život, a ugibaju i larve (razvojni stadij) u okolišu. Na takav način se prekida životni ciklus buha i sprječava infestacija buhama.
 
Slični naputak je moguće pronaći na svim preparatima (ampule, ogrlice, puderi,...) različitih proizvođača koji se koriste u suzbijanju i uništavanju vanjskih parazita. Razlog leži u činjenici da su buhe nerijetko cjelogodišnji problem i da njihovo suzbijanje, ako dođe do infestacije, nerijetko dugo traje i stvara velike financijske probleme vlasnicima.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr