Povratak

Sumnja na poremećenu termoregulaciju mačka koji se često sunča | Snižena tjelesna temperatura i pothlađenost

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam mačka starog 9 mjeseci. Od malena se stalno liže, jezik drži vani i spava na vrelom asfaltu. Hladna mu je dlaka, nije topla poput drugih mačaka. Od mjesec dana sam ga othranila i voli spavati na nama, na tijelu. Brine me to pitanje i hladno tijelo. Pozdrav, Marija

O: Najbolje bi bilo da macu odnesete u ambulantu na temeljit veterinarski pregled. Tako će se isključiti neka organska oboljenja jer su simptomi relativno atipični.

Maci možete izmjeriti temperaturu rektalno (u analnom otvoru). Prosječne vrijednosti se kreću između 38 i 39°C (mogu biti 37,5°-39,4°C).

Snižena temperatura može biti posljedica vanjskih i untarnjih čimbenika. Pothlađenost može biti posljedica izrazite mršavosti, virusnih infekcija, disfunkcije unutarnjih organa (srca i krvnih žila, endokrinog sustava, jetre i bubrega) te parazitarnih invazija koje dovode do iscrpljenosti, anemije i poremećene termoregulacije.

Mace se vole sunčati pa ih nerijetko zatječemo na ugrijanim balkonima ili asfaltiranim povšinama kako uživaju, iako nam se čini da se s njima nešto događa. Iako se mace rado sunčaju, svakako treba provjeriti je li s macom sve u redu.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr