Povratak

Suživot mačke i crvenouhe kornjače: mjere predostrožnosti za uspješan suživot

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1


Mladi mačići su općenito vrlo razigrani i znatiželjni, kao što ste i sami naveli, pa im kornjača može predstavljati vrlo zabavnu razbibrigu.

:
.,

Odgovara: Elena Tijan, dr. vet. med., Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Od prije par tjedana imam mačića, star je oko 2, 2 i pol mjeseca. Veoma je živahan, zaigran i znatiželjan: svugdje se mora zavući, sve vidjeti, isprobati, grickati, svugdje se penjati. Također imam slatkovodnu crvenouhu kornjaču koja većinu vremena provodi u svom terariju, no ponekad ju pustimo u šetnju po sobi. Strah me kako će mačić reagirati u takvoj situaciji. Dosada sam uglavnom zatvarala vrata sobe u kojoj se kornjačin terarij nalazi. Ipak, u nekoliko navrata mačak je ušao u tu sobu: ispočetka je bio oprezan, no u posljednje vrijeme se sve više ohrabrio ulaziti tamo, a kornjačino mjesto ga posebno zanima (skoro je uskočio u akvarij...). Strah me da ju ne ozlijedi u igri ili iz znatiželje. Koje su metode najbolje da se dvije životinje naviknu jedna na drugu? Tihana

O:
Suživot dviju različitih vrsta životinja često može biti vrlo uspješan i skladan, ali isto tako može biti štetan pa čak i poguban za jednu ili pak obje vrste životinja. Zapravo nema nekog određenog pravila o slaganju odnoso neslaganju već će ono ovisiti prvenstveno o vrsti životinje, temperamentu pojedine jedinke, prethodnom suživotu s drugim životinjama, okolini, ali isto tako i o našem nadzoru.
Ipak treba biti vrlo oprezan jer bi mačić mogao ozlijediti i izgrebati kornjaču budući da im je često vrlo zabavno gledati kako se kornjača skriva i povlači glavu u oklop. Vjerojatno će, kako mačić bude stario, interes za kornjaču s vremenom prestati, a posebno ukoliko ga kornjača koji put ugrize. U takvom je slučaju vrlo vjerojatno da se mačić više neće htjet približiti. U svakom slučaju za početak svakako preporučam da ih držite zajedno isključivo uz Vaš nadzor kako bi izbjegli moguće nezgode. S vremenom će se životinje polako naviknuti jedna na drugu pa će mačić kornjaču promatrati čisto iz nekakve znatiželje odnosno prestati će na nju gledati kao na potencijalni plijen.

Također ovdje je potrebno pripaziti i na sam akvaterarij kako mačić ne bi upao unutra pa bi ga svakako bilo dobro pokriti ili pak mačiću onemogućiti pristup navedenoj sobi barem u vrijeme dok Vas nema.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr