Povratak

Tamne mrlje na jeziku mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Moj mačak star oko 2 godine ima dosta madeža (odnosno crnih mrljica) na ustima i čak jedan na nosu. Jesu li madeži kod mačaka, pogotovo na tom području, normalna pojava ili su znak bolesti? Promjena u raspoloženju nema, štoviše jako je mazan te jede redovno.
Unaprijed hvala! Marija

O: Hiperpigmentacija predstavlja stanje kod kojeg se lokalno nakuplja melanin s posljedičnim stvaranjem diskoloracija i smeđih "pjega" po sluznici ili koži.

Melanin je smeđi pigment koji se normalno nalazi u koži, dlaci, sluznicama. Ovaj pigment sintetiziraju melanociti, stanice bazalnog sloja kože i sluznice. To su vrlo osjetljive stanice, čije su funkcije pod velikim utjecajem UV zraka, topline, mehaničkih i kemijskih podražaja, a i upalna promjena i hormonalna promjena može poremetiti njihovu ravnotežu.

Svako slabljenje i usporavanje prirodnih funkcija stanica sluznice odražava se na funkcijama melanocita. Posljedično, oni se neravnomjerno nakupljaju i raspoređuju što uzrokuje nejednako obojavanje tkiva i stvaranje "fleka" ili "mrlja".

Obično se nalaze na ustima, nosu, desnima i očnim kapcima, a ovo stanje se naziva "lentigo simplex". Ove "pjege" mogu čak nastati i nestati, a zatim se ponovno pojaviti. Sa starenjem se povećava broj i veličina pjega. Ovo stanje nije opasno po zdravlje životinje i ne zahtijeva liječenje.

Kod mačaka ove "pjege" nisu toliko uobičajene kao kod pasa, kod kojih se javljaju i kao pasminska karakteristika (npr. chow chow ima "plavi" jezik).

Nakupine pigmenta mogu se, između ostalog naći i na jeziku, desnima, dorzalnom (gornjem) svodu usne šupljine ili sa unutrašnje strane usnica.

Ukoliko ste tek uočili navedene tamnije flekice, preporuka je da se one svakodnevno pregledavaju kako bi se eventualno uočile kakve promjene, tj. rastu li u vidu ispupčenja, ima li možda nekih drugih promjena uz njih (crvenilo, krastice...) i slično. Ako slučajno primijetite nešto takvo, odmah odvedite ljubimca veterinaru, da se isključe oboljenja ozbiljnije prirode.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr