Povratak

Tipovi vaginalnog iscjedka te na koja stanja mogu upućivati

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes
:
.,

Odgovara: Dragica Nemeš, dr. vet. med., Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam macu koja je stara 10 godina i prije 20-ak dana počeo joj se javljati neki vaginalni iscjedak koji nema nikakav miris. Vodio sam je kod veterinara i dali su mi Synulox tablete da joj dajem ali opet nakon 10 tableta stanje je ostalo isto. Zanima me vaše mišljenje . Iscjedak nema nikakvog mirisa koji bi asocirao na neku upalu i konstanto se javlja. Hvala na odgovoru. Kristijan

O:
Iscjedak iz vagine može  biti proziran i vodenast (serozni), krvav, gust i sivkasti, žuto–zelenkasti (gnojni) ili tamno zeleni do crni (nakon poroda). Prisutnost iscjetka najčešće ukazuje na neku bolest spolnog ili mokraćnog sustava. Maca se konstantno liže pa je ponekad teško i zamjetiti iscjedak. Moguće je da se radi o infekciji mokraćnog trakta ili gnojnih infekcija maternice (piometra), infekcija ili trauma vagine, zaostale posteljice nakon poroda, smrti ploda, stranih tijela u vagini, inkontinencije pa i različiti tumori u urogenitalnom traktu. Macu je potrebno podvrgnuti kompletanom kliničkom pregledu, zatim uvid u krvnu sliku i rendgensku snimku, a po potrebi i ostale metode dijagnostike poput ultrazvuka, analize urina, vaginalne citologije.

Samo lječenje se provodi prema utvrđenom stanju, u nekim slučajevima su dovoljni antibiotici i potporna terapija dok će u drugim slučajevima biti potreban i operacijski zahvat. Kolegica Tanja Krulc, dr. vet. med pisala je o toj temi na Vaginalni iscjedak i sumnja na piometriu- gnojnu upalu maternice.

Ako Vaša maca nema poremećeno opće stanje i normalno jede i nema promjena u ponašanju, vjerojatno se radi o lokalnom stanju koje zahtjeva klinički pregled i eventualno, bris koji će omogućiti da se odredi adekvatna terapija antibiogramom. Kolega Dragan Vešović, dr. vet. med., pisao je o Synulox tabletama na Lijek Synulox.

Synulox se kao što i kolega navodi primjenjuje svakih 12 sati, što prema Vašem navodu zaključujem da ste lijek maci davali 5 dana što je prerano da bi se donio zaključak o neadekvatnoj terapiji. Naime u težim kroničnim infekcijama, ponekad je nužno produžiti lječenje ili čak primjeniti dvostruko veće doze koje naravno preporučuje veterinar.Temeljem kliničkih iskustava u takvim okolnostima preporučuje se trajanje lječenja 10-28 dana prema preporuci veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr