Povratak

Udomljeni mačići teško dišu i imaju gust iscjedak iz očiju i nosa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jerko spralja


Odgovara:
Jerko Špralja, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Dvije mačke, muško i žensko, su mi dolutale, ali su u lošem stanju. Starosti su otprilike 8 do 10 mjeseci, cure im oči, teško dišu i na nos im curi dosta gusta tekućina, teško im je na oči gledati! Da li imate nekakav savjet kako da im pomognem jer nemam sredstava da idem kod veterinara! Hvala unaprijed! Ika

O: Opća slabost, inapetenca, povećana tjelesna temperatura, otežano disanje uz hropce, iscjedak iz oka i nosa, opći su simptomi čitavog niza virusnih i bakterijskih infekcija. Pojava bolesti je prisutna tijekom cijele godine, no zbog činjenice da mačke u toplijim danima češće i duže borave vani, kao i da se više međusobno druže, pare, češća im je pojavnost. Također, uzroci upalnih stanja mogu biti razni iritanti koji se nalaze u okužju Vašeg ljubimca (prašina, propuh, dim cigarete, sapuni, šamponi, razna kemijska sredstva za čišćenje...).  Najčešće viroze u mačaka su: mačji rinotraheitis,mačji kalicivirus, panleukopenija mačaka, leukemija mačaka, virus mačje imunodeficijencije-FIV, zarazni peritonitis.

Ukoliko se radi o iscjedku koji je prozirnog, tekućeg sadržaja, bez pojave ostalih simptoma koji bi ukazivali na bolesno stanje (bez gubitka teka, apatije, promjenjene stolice, kihanja...), verojatno je riječ o iritaciji sluznice oka i nosa koja se može suzbiti uporabom sredstava za održavanje higijene oka i očne okoline poput preparata Optivet (izotonična otopina,na bazi umjetnih suza, koja smiruje nadraženost oka, ukapavanjem par kapi u oba oka više puta dnevno)  te Optiseptyl (izotonična otopina na bazi acidi borici i cink sulfata, blagog dezinficirajućeg i protuupalnog djelovanja, a koristi se na isti način kao i prethodna). Prilikom tretmana posebnu pažnju treba voditi o higijeni ruku te upotrebljavati sterilnu gazu, kako situaciju ne biste pogoršali.

Održavanje higijene staništa jedan je od važnijih preduvjeta zdravstvenog stanja ljubimaca. Kvalitetna hrana i upotreba mineralno-vitaminskih preparata također igra važnu ulogu u održavanju zdravlja i podizanju imuniteta.

Kada se karakter iscjedka promjeni u gustoći i boji, te se pojavljuju krmelji, zacrvenjenost očnih spojnica (konjuktiva), svakako je preporuka da se obratite Vašem veterinaru kako bi uz dodatne pretrage znao odrediti daljnji tijek terapije.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr