Povratak

Ugrizna rana na leđima mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Iris Pazanin 2017


Odgovara:
Iris Pažanin, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Nakon nekoliko ugriza mačka oko repa, rana mu počinje zarastati, ali on to stalno liže i rana se širi sve više. Šta učiniti i kako spriječiti lizanje rane. Lp, Željko

O: Svaka rana ima svoj proces zaraštavanja. Zaraštavanje rane je individualne prirode i kvalitetnije i brže je u životinja koje su u dobroj kondiciji, a kako će rana zarasti ovisi o adaptaciji rubova rane, prisutnosti stranih tijela...Mačka je vrlo temperamentna životinja i teško ih je obuzdati. Kako ne razumiju važnost mirovanja, svojim ponašanjem dodatno iziritiziraju ranu. Rana u procesu zaraštavanja i epitelizacije izaziva svrbež pa je maca češući se opet otvori i tako više puta.

 

Ako je rana nastala u okršaju maca prilikom teritorijalnih i borbi za ženke, ona ne može zarasti jer je puna bakterija i životinji je nužna veterinarska pomoć. Ako je rana nema gnojnog iscjetka, bilo bi dobro više je puta isprati vodom ili fiziološkom otopinom špricom pod mlazom, nakon toga ranu tretirati jodnom tinkturom betadinom i ili rivanolom. Zatim ranu bi bilo dobro namazati cink vitaminskom mašću ili poprskati Cothivet sprejom par puta dnevno. Oba preparata djeluju  adstringetno (sužavaju ranu)  i antiseptično. Sve ove preparate možete naći u veterinarskim ljekarnama u sklopu Pet centar dućana. Rana bi se za 10-ak dana trebala znatno smanjiti i sasušiti.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr