Povratak

Upala oka u mačka kojeg je pošpricao smrdljivi martin

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
IvanaSarcevicHorvat Joomla


Odgovara:
Ivana Šarčević Horvat, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Mačka mi je pošpricao smrdljivi martin. Sad to oko drži poluotvoreno. Isprala sam mu s fiziološkom otopinom, ali mi se čini da ga jos smeta. Da li mu mogu još kako pomoći? Unaprijed zahvaljujum na odgovoru.  Maja

O: Mačje oči su vrlo osjetljive, na infekciju virusima, bakterijama, gljivicama i parazitima. Česte su i alergijske reakcije, iritacije prašinom, dimom, stranim tijelima i toksično-kemijskim tvarima, ponekad je problem imunološke prirode ili je nedostatno stvaranje suza.

Kod Vaše mačke je vjerojatno došlo do akutne upale očne spojnice, tj. konjunktivitisa, eventualno do površinske upale rožnice. Spojnica ili konjunktiva je pomična sluznica, mukozna membrana koja prekriva unutarnju površinu očnih vjeđa, unutarnju i vanjsku površinu treće očne vjeđe te prednju stranu očne jabučice. Znaci upale su crvenilo, iscjedak iz konjunktivalne vrećice i otečenje spojnice. Zbog toga mačka spušta vjeđu, tj. kapak, drži oko poluzatvoreno da smanji iritaciju.

Ispiranje oka fiziološkom otopinom se svakako preporučuje, a zatim je dobro primjeniti sterilnu izotoničnu otopinu za oči s antiseptičkim djelovanjem kao što je Optiseptyl (preparat je dostupan i  u ljekarni Pet centra).  Vašu mačku držite u prostoriji s prigušenim svijetlom, dalje od propuha i prašine. Ako ni sutradan znaci upale ne popuste, najbolje bi bilo da se obratite Vašem veterinaru koji će pregledom utvrditi nije li došlo do ozbiljnih ozljeda spojnice, rožnice i unutarnjih dijelova oka.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr