Povratak

Ušni šugarci i liječenje spot-on ampulama

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Mačka mi ima šugarac i nekoliko puta smo pokušavali riješiti ga se, ali bez uspjeha... Stara je dvije godine, kućna mačka je (ne izlazi van). Imamo neku mast za uši i sredstvo za ispiranje uha. Molim Vas, koji je po Vama najuspješniji način za izlječenje i s kojim sredstvima da znamo kupiti i koji su koraci u liječenju ako je moguće sami da ju ne moramo voditi veterinaru? Hvala, Damir

O: Ušni šugarci nisu rijetki kod mačaka. Najčešće se radi o grinji Otodectes cynotis koja se nađe, nešto rjeđe, i kod pasa. Dominantni znak infestacije, intenzivno je češanje područja uha i tresenje glavom, kao i različita količina karakterističnih crno-smeđih naslaga u uhu, koje mogu imati neugodan, užegli miris. Ove grinje ne buše kanale u koži, kao "klasični" šugarci, već žive na površini vanjskog zvukovoda. Razvojni ciklus traje oko tri tjedna i odvija se u nekoliko stadija. Ušni šugarci izazivaju upalu i najčešće jako draže pa se mačka češe, ponekad do samoozljeđivanja. Koža na uškama i oko njih obično je oštećena, što omogućuje prodor bakterija i sekundrane infekcije.

U terapiji se mogu koristiti različiti lijekovi, ima ih više na tržištu i to kao spot-on pripravci (ampule) ili pripravci za aplikaciju u uho. Takvi, spot-on pripravci su npr. Stronghold i Advocate. Apliciraju se jednom mjesečno i obično se dvokratnom upotrebom uspješno sanira problem šugaraca. Oba pripravka se izdaju na veterinarski recept (kao i drugi lijekovi protiv šugaraca) što znači da je odlazak veterinaru ipak neizbježan.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr