Povratak

Vrsta alergena: Inhalacioni, kontaktni i hrana / Liječenje alergija histaminicima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
14.07.2012. god. mi je Pinč dobio alergisku reakciju koja je se manifestirala na nosu odveo sam ga vetrinaru i on je rekao da stavljam led na to mjesto što je meni bio apsurd. Sljedeći dan sav se osuo po stražnjem dijelu tijela, i odveli smo ga drugom veterinaru koji je rekao da je alergija na hranu ili neki miris što mu smeta i dao mu Dekstametazol. U  ta dva dana je samo ušlo u njegovu okolinu jedan parfem, zanima me je li moguće da je reagirao na taj parfem i šta du mu dam ja kao vlasnik kada otekne? Hvala. Miro


O: Alergije u pasa javljaju se kao znak preosjetljivosti organizma na različite alergene, koji mogu biti inhalacioni (pelud, grinje kućne prašine i sl.), kontaktni (trava, sredstva za pranje, sintetski materijali), a najčešći uzrok alergija je hrana (bjelančevine mesa i žitarica). Manifestira se osipom po koži ponekad popraćeno sa svrabežom. Neki ljubimci počinju otežano disati, gušiti se ili postaju nesigurni može se javiti i osjećaj straha.Moguče su mučnine i proljevi, a dešava se i gubitak svijesti. Dešava se da se jave i otečenja mekih tkiva nosa i lica što posljedično smanjuje prohodnost dišni puteva i otržava disanje.

Psi mogu doći u kontakt sa alergentima i preko svoje kože, ali većina problema je posljedica udisanja nekih alergenata, jer njihov nos je savršen za udisanje učestalih alergenta poput peludi, prašine, plijesni i sl. Specifične zone, koje pokreću kašalj zovu se tusigene zone.Nalaze se duž respiratornog trakta tj ždrela,grkljana,dušnika, velikih bronhija i njihova osjetljivost je različita kod različitih vrsta životinja, starosti i iritacionog stanja. Iritacijom tusigeni zona javlja se kašalj. Kontrola okoliša također pomaže kod alergija. Ukoliko je pas osjetljiv na ustanovljen alergen potrebno je isti i izbjegavati.

Antihistaminici su spojevi koji djeluju antagonistički histaminu zaposjedajući H2 receptore na senzibiliziranim stanicama i tako blokiraju učinak temeljnog medijatora upale. Blokatori H2 receptora onemogućuju da se na njih veže histamin.Antihistaminici nisu toliko popularni u liječenju alergija iako vrlo dobro djeluju kod večine alergičnih pasa.
Kortikosteroidi se često koriste kod alergija, no najsigurnije je koristiti ih samo u kratkom periodu - 1 do 2 tjedna. Kortikosterodi koji se direktno ubrizgavaju u tijelo ne smiju se korisiti duži period, jer tada čine više štete nego koristi.

U liječenju alergija, nerijetko se koriste i vitamin C i preparati kalcija. Također, savjetuje se i korištenje posebnih šampona (npr. "Meladerm") koji smiruju nadraženu i iritiranu kožu te korištenje posebnih medicinskih hrana (npr. Eukanuba "Dermatosis", Royal Canin "Sensitivity control", Hill's "d/d",Purina HA) koji djeluju kao potpora koži u stanjima upalnih i alergijskih bolesti. Mogući antihistaminici koji se daju oralno su Dimidril ili Vetaraxoid ,naravno uz prethodnu konzultaciju s Vašim veterinarom koji će i odrediti potrebnu dozu za Vašeg ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr