Povratak

Zaražen mačić "zlatnim stafilokokom" (Staphyloccocus aureus) / Prognoza i liječenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 


P:
Imam mačića starog pola godine. Prije četiri mjeseca pretrpio je napad druge mačke i imao je ugriz na leđima. Nakon par dana oduzeo mu se donji dio tijela i imao je problem sa probavom. Odveden je kod veterinara gdje je rana sanirana. Sredio se problem sa probavom ali su se nakon određenog vremena počele pojavljivati nove gnojne rane na leđima što je gore jer su mačku i dalje oduzete zadnje noge. U drugom posjetu veterinara bio je uspavan. Rane očišćene, napravljen rendgen. Ustanovljeno je da ima okoštenje lijeve zadnje noge i da je zaražen zlatnim stafilokokom. Pio je Cefaleksin dvadeset dana, rane su tretirane jodom, čak je i prohodao iako nestabilno na zadnje noge. Rane su se počele sušiti i zarastati. Bio je to veliki napredak. Zamijećujem opet par, ne velikih, gnojnih rana. Mačić ima normalan tek, probavu i pokretan je. Zanima dokad će ove rane nastajati i da li da mu njegov vet.opet propiše antibiotik? Molim vas odgovor i unaprijed hvala. Željka

O: Staphyloccocus aureus je gram pozitivna bakterija iz roda Staphylococcus. Kod životinja se nalazi na površini kože kao dio fiziološke flore. Stafilokoki najčešće uzrokuju lokalne infekcije na koži (furunkul, karbunkul...).

Iz svakog se lokalnog žarišta, u ovisnosti od odnosa virulencije i otpornosti organizma mogu krvlju ili limfom proširiti po čitavom organizmu ili u razna druga tkiva i organe. Tako mogu izazvati sepsu, osteomijelitis, endokarditis, upalu zglobova, upalu pluća, gnojni meningitis. Stafilokoki mogu uzrokovati i infekcije sluznica kao što je upala krajnika, sinusa i spojnice oka. Rjeđe izazivaju infekcije urogenitalnog i probavnog trakta. Stafilokokne infekcije mogu se prenositi direktnim kontaktom, kontaminiranim predmetima te zrakom.
Ova bakterija je vrlo otporna, a liječenje je dugotrajno. Recidivi su česti te je potrebno terapiju ponoviti.
Uz njegu i kvalitetnu prehranu, kao potporu imunitetu poželjno je dati "Immunoboost" pastu koja sadrži kolostrum, esencijalne masne kiseline, kompleks vitamina, željezo i specifičnu mješavinu biljnih ekstrakata ili Anivital Feliiimmun u obliku tableta.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr