Povratak

Zoonoze | Može li se ušni šugarac prenijeti s mačke na čovjeka?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
no image


Odgovara:
Nikolina Jozić, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Mislim da mi mačak ima šugarce na području ušiju, mačak je dosta povezan sa ljudima i djecom. Da li su šugarci zarazni za ljude? Hvala puno, lijep pozdrav. Irena

O: Otodektoza ili ušna šuga mesoždera, čiji je uzročnik Otodectes cynotis, te notoedroza koja je uzrokovana s Notoedres cati se ne ubrajaju u zoonoze. Sarkoptoza ili šuga u pravom smislu, čiji je uzročnik Sarcoptes scabiei, se ubraja u zoonoze. U mačaka se češće javljaju otodektoza te notoedroza, dok je sarkoptoza u mačaka mnogo rjeđa.

Zoonozama nazivamo skupinu zaraznih bolesti koje su zajedničke ljudima i životinjama, a koje su uzrokovane uzročnicima kod kojih postoji mogućnost prijenosa s ljudi na životinje i obrnuto.

Dijagnozu otodektoze, notoedroze ili sarkoptoze postavlja Vaš veterinar nakon kliničkog pregleda životinje te dermatološke pretrage i dodatnih pretraga koja uključuje mikroskopsku pretragu obriska vanjskog zvukovoda ili strugotine kože i nalazom uzročnika.

Stoga Vam savjetujem da s Vašom mačkom posjetite Vašeg veterinara kako bi se postavila točna dijagnoza i odredila terapija.