Povratak

Krastica na uhu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Jučer sam se vratila s mora i mačka nisam vodila sa sobom. Ali sam po povratku primijetila da ima neku krasticu na uhu. Mogu li mu ja ikako pomoći? On je skroz razmažena maca, prava moja maza, ali ga druge mačke napadaju i otimaju mu hranu! Kako da to spriječim?
Ana

O: Krastica nakon ogrebotine na uhu mace predstavlja dio procesa zaraštavanja kože. Prekidom kontinuiteta kože organizam počinje sanirati oštećeni dio do potpunog zatvaranja defekta. Krastice potom otpadaju.

Moguće je da je Vaša maca ogrebena u borbi, ali bi bilo dobro pregledati i unutrašnji dio uha kako biste isključili upalu zvukovoda. Osim bakterija i gljivica čest su nalaz u maca ušni šugarci. Vrlo su neugodni, pa životinje češu uške s vanjske strane. Krastica na uški može nastati i nakon ugriza insekta. Mogla bi biti i znak početka drugih parazitarnih i gljivičnih oboljenja.

Promatrajte ušku kroz nekoliko dana. Ako je okolina defekta suha i dlaka ne otpada, te nema otekline ili crvenila, proces zaraštavanja će završiti bez problema. U suprotnom, odvedite macu veterinaru.

Ako imate više mačaka, pokušajte ga hraniti odvojeno i u Vašem prisustvu. Mačke se preporuča hraniti po volji kroz cijeli dan, ali ako u grupi postoje dominantne jedinke s jače izraženim apetitom, njihovo ponašanje je teško korigirati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr