Povratak

Zdravlje mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Kada bi se mačić trebao prvi puta odvesti veterinaru? I kako znati ima li mali mačić gliste? Pročitala sam da im je trbuh obično povećan ako imaju gliste. Ovi malci su stari tri tjedna i trbušćići su im malo povećani, ali ne znam je li to normalno. Kada im prvi puta mogu dati nešto protiv glista i u kojem obliku (pasta, tabletice)? Kada mogu početi koristiti sredstva protiv nametnika? Hvala, Ariana

O: Kada Vaši mačići navrše sedam tjedana života, obavezno ih odvedite veterinaru koji ih mora prethodno pregledati, izmjeriti tjelesnu temperaturu, poslušati kako dišu, pregledati sve vanjski vidljive sluznice (usta, oči).

Ako veterinar ustanovi da su dobrog fizičkog i zdravstvenog stanja, on će ih cijepiti odgovarajućom vakcinom protiv mačjih bolesti.

Mačići "nasljede" gliste od svoje mame još za vrijeme graviditeta (dok su u utrobi svoje mame), te ih nakon navršenih 10-14 dana treba tretirati protiv parazita. Preporučamo Banminth pastu od Pfizera. Postupak ponavljamo svaka dva tjedna sve dok se mačići ne odbiju u dobi od 5 - 7 tjedana.

Tablete protiv glista i trakavica preporučamo koristiti u kasnijoj dobi mačića, nakon četiri mjeseca života. Tablete je teško dozirati za vrlo male i lagane mačiće, te se može nenamjerno dati nešto jača doza koja izaziva pojačanu peristaltiku ili proljev. Također trakavice se "aktiviraju" nakon trećeg mjeseca života, kada mačići prestaju sisati mljeko preko kojeg ih je štitila mama maca (putem gamaglobulina) od raznih bolesti. Kod invazije mačića glistama, javlja se poveći trbuščić koji je posljedica nakupljanja tekućine u njihovoj trbušnoj šupljini, a što je opet posljedica nedostatne ishrane (manjak bjelančevina) koja je pak posljedica velikog broja glista u crijevima.

Protiv buha postoji više preparata (ampule, ogrlice, sprejevi), ali oni se mogu koristiti uglavnom iza trećeg ili dvanaestog mjeseca života, odnosno mačići moraju postići određenu kilažu (preko 2 kilograma). Frontline sprej se može koristiti od 5-7 dana života, i štiti macu od kožnih nametnika sljedećih 6 tjedana. Preporučam Vam da aplikaciju Frontline-a prvi puta napravi Vaš veterinar, jer sprej treba pravilno aplicirati da bi njegovo djelovanje bilo potpuno.

Više o simptomima invazije pojedinim nametnicima možete pročitati u odgovorima mojih kolega koji su već objavljeni na ovim stranicama (možete koristiti pretraživač - filter).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr