Povratak

Agresivan mačak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam muškog mačka starog 1,5 godinu koji od malena (2. mjeseca) živi sa mnom u stanu. Po prirodi je jako živahan i zaigran i dosta mu teško pada život u stanu. Sa 7 mjeseci je kastriran, no ponašanje mu se nije promijenilo te je više-manje i dalje iznimno zaigran i željan trčanja i ludovanja. Osim nekih manjih izuzetaka, nije sklon uništavati namještaj niti kad je sam, niti kad sam doma. Pokušavam ga što više zabavljati i do sada je sve dobro funkcioniralo. On ima svoj ritam i činilo se da je prihvatio moj, iako kao i svaka mačka i dalje ne voli biti sam. Unatrag nekoliko dana primijetila sam značajne promjene u njegovom ponašanju, odnosno postao je prilično agresivan prema meni i cimerici.

Konkretno, u nekoliko navrata me napao i izgrizao po ruci iz čista mira, u situacijama kada nije bilo riječ o igri. Na moj glasni povik mačak se ne povlači, kao što bi to obično napravio do tada u igri, već i dalje skače na mene, napada, grize i grebe i ne mogu ga smiriti. Zanima me da li je moguće da su takve agresivne "epizode" fiziološke prirode? Cijepljen je kao mali protiv nasljednih bolesti, pa ponovno nakon godinu dana, kastriran je i liječen protiv ušnih šugaraca i glista. Jede sve, nije izbirljiv i prilično je otporan na bolesti pa nisam nikad imala većih problema s njim. Redovito mu dajem multivitaminsku pastu iz Pet Centra i pastu za izbacivanje dlaka iz probave. Ili je možda problem što je zatvoren i većinu dana sam? Ostavljam mu brdo igračaka i imam veliki stan, pa se na taj način tješim da mu nije toliko dosadno. Smatrala sam do sada da je socijaliziran, no ova agresivnost me malo plaši. Ima li objašnjenja za takvo ponašanje?
Hvala vam unaprijed na pomoći.
Jelena

O: Iako kastraciju u mačora prati nagli pad u potrebi za lutanjem, agresijom, borbama i označavanjem prostora česta je pojava da su ova nepoželjna ponašanja već u njemu usađena kao navika, a kao posljedica prekasno načinjene kastracije. Što je mačak kastriran u ranijoj dobi veća je vjerojatnost da se ova nepoželjna ponašanja niti ne pojave no pojava istih ima vrlo bliske veze i sa temperamentom mačka.

Većina nepoželjnih ponašanja u mačaka uzrokom je mačje igre ili pak prirodnog, predatorskog ponašanja. Također, ako se ova ponašanja događaju tijekom noći ili u rano ujutro, njihovo je normalno ponašanje jer su one noćne životinje (njihova razina aktivnosti dosiže vrhunac u kasnim večernjim satima ili pak rano ujutro). No, češća su nepoželjna agresivna i destruktivna ponašanja u usamljenih mačaka, onih kojima je dosadno te imaju višak energije koju nemaju gdje potrošiti. Kako ne mogu loviti prave miševe ili ptice ili se penjati po drveću razvijaju druge navike kako bi se zabavili.

Vrlo se često događa da je nepoželjno ponašanje u mačaka poticano od strane vlasnika nesvjesnim nagrađivanjem (npr. mačak naglo dotrči, ugrize Vas i pobjegne, Vi vrisnete i počnete ga loviti). Iako vlasnik misli da je ovo pokoravajuće za mačka on ovo smatra zabavnom igrom i ima želju za ponavljanjem istog. No, mogu postati nesnosni i zbog jednostavnog traženja pažnje jer kada Vas dođe "gnjaviti" Vi mu dajete upravo ono što on želi -  hranu, pažnju i privrženost.

Većina ovih problema uspješno se prevenira ili pak rješava osiguravajući im igru, vježbanje i zabavu. Ponekad im nije dovoljno samo osigurati igračke i prostor već i blizak kontakt i igranje sa Vama. Mačka možete zabaviti i na način da omiljenu igračku zavežete konopcem te je vučete po podu ili bacite niz hodnik - ovo mu daje "plijen" kojeg može loviti i napasti. Također, možete s vanjske strane prozora staviti hranilicu za ptice koja će satima zabavljati Vašeg mačka.

Omogućite Vašem mačku primjereni način upražnjavanja energije predatorskog ponašanja. Ako Vas smetaju noćne aktivnosti, naučite mačka da prebaci svoju aktivnu fazu ranije navečer. Ako mačak nema nekih aktivnosti tijekom dana, provodi dan u spavanju i aktivan je kada ste Vi kod kuće. Ako ga izmorite rano navečer velika je vjerojatnost da će tijekom noći spavati.
Većinu vremena hiperaktivnost u mačke može biti znak premalo igranja, odsutnosti vlasnika (npr. odlazak na posao) ili se jednostavno osjećaju usamljeno pa počinju sa trošenjem energije kada ste Vi kod kuće.

No, za razliku od hiperaktivnosti, agresivnost često dovodi do ozlijeđivanja vlasnika. Treba imati na umu komunikaciju mačke - kada je uznemirena ili pak raspoložena za igru mačka grize i grebe, napada i naglo skače. Postoji niz razloga zašto se mačka ponaša agresivno ili se čini da se ponaša agresivno.

Agresija iz igre i predatorstva - mačke su predatori, njima je instintivno da love, obaraju i ubijaju lovinu. Iako mu osiguravate omiljenu hranu, on ipak treba vježbati lovačke sposobnosti. Predatorsko ponašanje karakterizirano je dugotrajnim ležanjem u čekanju i vrebanju nakon čega slijedi eksplozija aktivnosti - napad na lovinu. Također, često se događa i da se vlasniku uvuku u krevet i zaigrano ga napadnu. Mačke se igraju u skladu sa njihovom predatorskom prirodom. Ovo daje mačku priliku da razvije i izoštri svoje lovačke sposobnosti iako ne treba nikad izaći iz kuće ili stana i loviti svoj ručak. Iako se mačka samo igra to doista zna biti vrlo bolno i uzrokovati ozljede.

Agresija iz straha i/ili ljutnje - mačke koje nisu bile primjereno socijalizirane tijekom mladih dana općenito su sumnjičave i boje se ljudi. Ako ne vole da im se prilazi, dira, drži u rukama ili uzima na ruke često to govore na način da grizu i grebu. Čak i mačke koje su bile primjereno socijalizirane, u nekim situacijama mogu postati ljute ili uplašene (odlazak veterinaru, redovito cijepljenje, kupanje....). Svaka mačka ima svoju granicu a smatra se da je manja vjerojatnost da će mačka postati preplašena ili ljuta ako je od prvih dana života bila obasipana pažnjom i adekvatno socijalizirana. 
Jednom kada se mačka nauči da je njezino agresivno ponašanje uspješno u savladavanju "prijetnje" velika je vjerojatnost da će se i ponovno ponašati agresivno. Drugim riječima, mačka je nagrađena za agresivno ponašanje jer prijetnja ili smetnja odlazi (npr. Vaša ruka). U tom slučaju, nesvjesno učimo mačku da bude agresivna. Dakle, ako želite pomilovati mačka a on agresivno Vas napadne normalna je reakcija da ćete povući ruku unatrag jer ne želite da Vas ugrize ili ogrebe. No, tada je problem u tome što ponašanje mačka postaje problematičnije a mačak opasniji za manipulaciju.

Teritorijalna i zaštitnička agresija - obično je vrlo specifična a rezultat je nedostatka socijalizacije.

Agresija uslijed prekomjerne stimulacije ili uzbuđenja - često je zbunjujuće slijedeće ponašanje mačaka: mirno sjede i predu u krilu vlasnika radosno prihvaćajući pažnju a tada u slijedećem trenutku eruptiraju u bijes grebanjem i griženjem. Ovo se događa iz razloga što kod mačaka postoji vrlo delikatna linija između ugodnog maženja i iritiranja. Jednom kad maženje dosegne određenu granicu, mačka odbija daljnja diranja. Govori da prestanete griženjem i grebanjem. Možda ste nesvjesno dodirnuli osjetljivo ili bolno područje na tijelu ali i kontinuirana ugodna stimulacija može previše uzbuditi mačka što uzrokuje agresivno ponašanje.

Kada se pokušava riješiti bilo koji problem, a naročito ako se radi o mački treba biti realističan i strpljiv. Ne treba forsirati mačka preko njegovih granica i ljutiti se ako stvari ne idu prema Vašim očekivanjima. Ako postaje previše stimuliran u 5 minuta maženja skratite vrijeme maženja na 3 minute. Nemojte ga tjerati preko granica izdržljivosti. U ovoj situaciji mačke obično daju znakove upozorenja prije nego krenu za ugrizanjem - obično su im uši položene, okreće se prema Vama i gleda Vas ili počinje naglim pokretima repa. Na bilo koji od ovih znakova zanemarite poslasticu ili stanite sa igranjem. S vremenom će mačak naučiti uživati u Vašim milovanjima i kontaktima. Mačići vrlo brzo shvaćaju no sa starijim mačkama potrebno je više vremena. Za one koji su k tome i preplašeni treba mnogo dulje vremena.

Za uspješnije rješavanje problema najprije poradite na razvoju povjerenja i samopouzdanja mačka prema Vama. No, imajte na umu kako se često događa i da se mačka počne naglo agresivno ponašati zbog medicinskog razloga. Svako abnormalno ponašanje ili nagla promjena ponašanja trebala bi biti provjerena kod veterinara što je prije moguće. Ako je prisutna nagla promjena ponašanja ne treba odmah pretpostaviti kako se radi o lošem ponašanju.
Više o tome kako primiriti agresivnu mačku pisala sam i na linku:
http://www.pet-centar.hr/content/view/1846/70/ .

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr