Povratak

Agresivno ponašanje mačke / Savjeti za rješavanje problema s agresijom prema ljudima i drugoj mački

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: U posljednje vrijeme imam problem s mojom macom. Stara je već 11 godina. Sterilizirana prije 5 godina. Od tada ne podnosi nikakvu životinju, ali prema ljudima je ok. Muških osoba se boji. Odleti van iz kuće, ukoliko uđe muškarac (u našoj kući su samo žene). No ipak, čini se da se navikla na mog i sestrinog dečka. Stalno je u kući, ljeti više leži vani u nekom hladu. Problem je nastao prije godinu dana kada je napala sestrinog dečka koji joj se približio kako bi je pobacio. Jednom šapom ga je lupila po oku. Pred nekoliko mjeseci je to napravila mojem dečku. Istu stvar.  No najgore se desilo danas. Pred 3 dana smo doveli malog mačića, koji je odmah se prema njoj ponio kao prema mami, krenuo sisati, a ona ga Žestoko odbila, istukla, jedva smo ju smirili. Pretvorila se u divlju životinju, sva uplašena, napeta, nakorstriješena. Zadnja 2 dana izbjegava cijelu kuću po kojoj se mali mačić kreće, spava samo u mojoj sobi na krevetu. Tijekom gledanja tv-a, mazili smo je i ja i dečko. I bila je potpuno mirna, prela, uživala. Par sati nakon toga, dečko je krenuo prema njoj, da ju pomazi, a njena reakcija je bila stravična. Napala ga je poput lava koji napada svoj plijen. Skočila na njega i s obje šape ravno u oči. Prizor je bio strašan. Nakon što je on doslovce pobjegao od nje, ona se dalje kostriješila i režala u

njegovom smjeru. Minutu poslije, ponašala se kao da se ništa nije desilo. Što se dešava s mojom macom? Radi li se o starosti? Ili je u pitanju čista ljubomora? Ipak, prema meni ni u jednom trenu nije takva.

Zahvaljujem, Emina

O: Agresija u mačaka može biti kompleksni i uznemirujući problem vlasnicima, i njima samima ga je teško riješiti. Agresivna mačka može biti vrlo opasna, pogotovo prema djeci koja ne mogu prepoznati znakove upozorenja koje mačka iskazuje prije napada. Također, mačji ugriz i ogreb su vrlo bolni i mogu prenijeti bolest (bolest mačjeg ogreba kod osoba sa slabim imunitetom).

Neki principi su osnovni za sve vrste agresije, a to su: potrebno je što prije reagirati prije nego agresivno vladanje mački prijeđe u naviku; fizička kazna čak i lagani udarac po nosu mogu pojačati mačji strah i anksioznost, neke mačke mogu čak to vidjeti kao izazov i postati još agresivnije; određeni lijekovi za smirenje mogu pomoći, ali obavezno sa korigiranjem vladanja i promjenom okoline; izbjegavati situacije koje pojačavaju takvo vladanje; odvojite mačke koje međusobno iskazuju agresiju i upoznajte ih polako te koristite nagradice za pohvalu neagresivnog vladanja.

S obzirom da agresiju mogu izazvati i medicinski uzroci, prvo ih treba veterinar isključiti. Bolna stanja poput artritisa i zubnih bolesti te poremećaji CNS-a te hipertireoidizam – sve navedeno može izazvati agresivnost.

Mačke mogu iskazivati agresivnost prema stranim ljudima i životinjama. Rješenje ovog problema provodi se izbjegavanjem tih situacija. Možete čak provesti par situacija po kratko vrijeme (npr. ako osoba prema kojoj je agresivna na kratko dođe i ode više puta po malo) te nagraditi neagresivno vladanje. Npr. ako se boji muških osoba, tada bi strana muška osoba (zamolite prijatelja kojeg ne pozna) trebala stati na udaljenost na kojoj ne izaziva agresivnost i tada je treba nagraditi. Svaki put osoba se treba malo približiti i macu treba nagraditi ako ostane smirena.

Dvije su važne stvari koje ne smiju raditi kod agresivne mačke: ne smije ih se tješiti jer će ih to samo ohrabrivati te gosti u Vašoj kući ne smiju pokazati da je se boje, već je treba ignorirati.

Mačke traže pozornost tako da Vam stanu na put, grebu ili ugrizu dok prolazite kraj njih. Mačje držanje uključuje tada mahanje repom, poklopljene uši, raširene zjenice, režanje i siktanje. Vlasnik mora ignorirati mačku i igrati se njom te hraniti je isključivo kada je relaksirana. Smirena mačka drži podignuti rep, ima normalne zjenice i ne proizvodi zvukove upozorenja.

Mačke znaju braniti svoj teritorij iskazujući agresivnost prema drugoj mački. Novu mačku treba smjestiti u odvojenu prostoriju gdje će imati svoj wc, krevet i posudice s vodom. Mačke će se moći namirisati preko vrata, ali neće moći doći jedna do druge. Nakon par dana zamijenite im pozicije tako da pustite staru mačku u prostoriju od nove i obrnuto da istraže mirise jedna druge. Možete očekivati malo puhanja. Nakon toga u istoj prostoriji, ali s onemogućenim kontaktom (transporter ili uzica) dajte im jesti da povežu ugodu hranjenja sa novom životinjom. Zadnji korak je pustiti ih slobodne u prostoru i hraniti ih, ukoliko su u prijašnjem koraku jele relaksirano. Cijeli proces može trajati i nekoliko tjedana do mjeseci. Na kraju stara mačka uglavnom uvijek prihvati ili samo tolerira pridošlicu.

U Pet centru možete nabaviti sredstva koja Vam mogu pomoći u navedenim prilagodbama i korekcijama vladanja. To su mačji feromoni u raspršivaču Ceva Feliway za umirenje mačaka, Dia calm tablete koje sadrže valerijanu za smirenje, Kalm aid tablete za razdražljive i uznemirene kućne ljubimce koje sadrže L triptofan esencijalnu aminokidselinu koja utječe na proizvodnju serotonina i ima opuštajući učinak, L teanin sa opuštajućim učinkom i tiamin tj. vitamin B1 i B 6 koji djeluju povoljno na živčani sustav. Bachova mješavina protiv agresije je biološki dodatak prehrani koja pomaže kod agresivnog ponašanja, sastoji se od cvjetne mješavine i u obliku je malih granulica koje se dodaju u vodu ili hranu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr