Povratak

Analne vrećice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačka starog 8 godina. Svaka 2,5 do 3 mjeseca moramo kod veterinara na pražnjenje analnih vrećica. Pročitala sam da postoji ispiranje istih pa me zanima kakav je postupak, koliko je djelotvoran i na koji vremenski perid se produžuje pražnjenje? Mačak je imao prije godinu dana jake upalne procese na koži, da li je to imalo kakve veze s vrećicama jer ih prije nismo čistili? Hvala, Lidija

O: Analne vrećice u mačaka imaju sličnu poziciju i funkciju kao one u pasa. Njihov sadržaj se prazni uz pritisak stolice ili ih životinja voljno istiskuje i njihovim mirisom obilježava određeno područje. 

U slučajevima kada se sadržaj vrećice ne prazni (izostanak pritiska izmeta uslijed mekih stolica ili proljeva, učestalih izmjena konzistencije stolice, suženja odvodnih kanalića nakon upale ili kompresije uslijed opstipacija), odnosno ako je njeno punjenje intenzivnije (npr. u vrijeme "tjeranja" ženki, kada se životinja osjeća ugroženom pa pojačano obilježava teritorij) dolazi do umnažanja bakterija i upale analnih vrećica.

Veterinarska pomoć je ponekad neophodna obzirom da u zapuštenih slučajeva može doći do perforacije kože u području postrano od anusa i iscjeđivanja upalnog sadržaja kroz takav otvor. Pri upali analnih vrećica, osim lokalnih promjena, intenzivnog svrbeža i pokušaja životinje da se počeše vukući stražnjicu po podu, često se javljaju i promjene na koži cijelog tijela. Vrlo su izražene na vanjskom zvukovodu i prostoru među mekušima i prstima gdje je koža vrlo tanka i osjetljiva. Životinja se češe i po ostalim dijelovima tijela, a posljedično se često razvija upala kože različitog intenziteta i tijeka.

Čišćenje analnih vrećica provodi se istiskivanjem njihovog sadržaja, te ispiranjem kanalića i samih vrečica otopinom blagih antiseptika. U kanaliće se uvodi tanka kanila oblog vrha te se špricom pod kontroliranim pritiskom izvodi lavaža. Ispiranjem se temeljitije uklanjaju ostaci sekreta, smanjuje broj mikroorganizama i trenutno ublažava bol i neugodan svrbež. Ponekad se, prema procjeni veterinara, u vrećice može aplicirati i antibiotik.

Temeljito sanirana upala, uz pravilnu prehranu i reguliranu stolicu pretpostavka je normalizaciji pražnjenja analnih vrećica.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr