Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Mačka stara godinu i osam mjeseci već zadnja 2 i pol mjeseca ima povišenu temperturu te je bila anemična i bile su joj povećane limfne žlijezde na vratu. Već smo je vodili veterinaru puno puta, primala je inekcije, antibiotika, čak i one najjače. Dva, tri dana bi joj bilo bolje, ali temperatura bi se ponovno vratila, usput je i šepala te se teško kretala. Jela je vrlo slabo, nije se dala maziti, mjaukala bi kada bi ju netko podigao, činilo se kao da ju sve boli. Mačka je kastrirana (prije godinu dana), ali na dijelu gdje je bio rez, bile su untranje izrasline te je ponovno operirana prije mjesec i pol dana. Veterinar je to preporučio u nadi da je tu bila infekcija te da će se time riješiti problem, ali nije,  sve je uredno napravljeno  i  nije

bilo nikakve infekcije, osim što joj je bio upaljen mjehur. Nakon samo tri tjedna ponovno se sve vratilo, počela je lagano šepati, imati povišenu temperaturu (40,8°C) i završila opet na antibioticima, ali stanje se ne popravlja i pod antibioticima ima visoku temperaturu. Nadamo se da ćete nam moći pomoći i savjetovati nas za dalje.
Klara

O: Kako niste naveli jesu li tijekom liječenja provedeni dodatni dijagnostički postupci preporučam Vam da svakako ponovo kontaktirate veterinara i dogovorite potrebne pretrage. Naime, za postavljanje točne dijagnoze u ovom slučaju je neophodno  provesti laboratorijske pretrage krvi i urina, kao i testiranja na određena moguća oboljenja.

S obzirom na anemiju, opću slabost i očiti pad imuniteta, može se posumjati na FIV - mačju imunodeficijencija, hemobartonelozu ili mačju leukemiju.

FIV - mačja imunodeficijencija je virusna bolest mačaka. U inficiranih mačaka se nakon inkubacije javlja prelazni stadij očitovan povišenom temperaturom, povećanim limfnim čvorovima i neutropenijom. Nakon ovog stadija se većina mačaka oporavi i može živjeti naredne mjesece, pa i godine, bez ikakvih znakova infekcije. Razvojem imunodeficijencije (slabljenje obrambenog sustava) mačka postaje sve sklonija raznim infekcijama s mikroorganizmima koji kod životinje sa snažnim imunolškim sustavom nisu u stanju uzrokovati razvoj bolesti. Zdravstveno stanje inficirane mačke progresivno se pogoršava kroz naredno vrijeme i može se očitovati raznim kroničnim infekcijama ili izmjenama stadija bolesti i stadija remisije, odnosno relativno zdravog stanja. Jedan od znakova ovog oboljenja je i povišena temperatura.

Hemobartoneloza je bolest poznata i kao infekciozna anemija mačke. Uzročnik je rikecija Haemobartonella felis. Način širenja nije pouzdano utvrđen, ali se pretpostavlja da se širi preko ugriznih rana, ogrebotina  li posredovanjem člankonožaca koji sišu krv. Rijetko se javlja u perakutnom obliku (u roku 24h). Tada se očituje jakom anemijom, općom slabošću, bljedoćom i naglim uginućem. U akutnom obliku (koji traje tjedan dana) nastane anemija, vrućica do 41,1°C, bljedoća, ponekad žutica, depresija, anoreksija i opća slabost.. Kronično bolesne mačke postupno postaju slabokrvne, pospane, a ponekad i febrilne. Obično sve više mršave. U bolesnih mačaka često se mogu dokazati ostale infekcije, kao što su mačja leukemija ili infekcija virusom mačje imunodeficijencije. Dijagnoza se postavlja na temelju nalaza uzročnika na površini eritrocita u krvnom razmazu.

Mačju leukemiju detaljno je opisao kolega Ivan Marić, dr.vet.med. ovdje.

OZNAKE: