Povratak

Bolesna mačka odbija hranu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam žensku mačku staru 2 godine (obična mačka), tešku 3 kg i uvijek je bila pomalo mršava. Prije dva tjedna počela je malo povraćati i to nekakvu prozirnu do blago žućkastu sluz, i tako jedno dva dana, no unatoč tomu mačka je jela bez ikakvih problema. No, unazad 2-3 dana mačka je počela odbijati bilo kakvu hranu, tj. do prije jedan dan je još htjela pojesti svoju omiljenu paštetu i malo poslastice, no danas apsolutno ništa. Posjetila sam veterinara i mačka je dobila infuziju i kompleks vitamina i minerala za podizanje imuniteta i rada metabolizma, no nije postavljena dijagnoza, osim što je zapazio kako se jako linja i uške su joj iznutra pomalo žućakste, dok ostale sluznice izgledaju potpuno u redu, tj.zdravo, te da dođem na kontrolu kroz 3 dana. Po povratku kući mačka je malo pojela bioaktiva i malo salamice. Veterinar je rekao da ju ne silim na hranu, no da mora piti vode, no mačka ni to ne želi, samo spava i mazi se. Molim vas da mi date mišljenje, što bi joj moglo biti, i kako da ju hranim, odnosno  da li da mačku prisiljavam na jelo (kroz špricu i sl.). Ana

O: U svakom slučaju je dobro da ste posjetili veterinara i da je započeta terapija.

Po opisanim simptomima veoma mi je teško pretpostaviti o kakvom se poremećaju radi s obzirom na to da je manjak apetita vrlo općenit simptom bolesti.

No, preporučila bih da mačku što više nudite jelom, vrlo je bitno da mačka jede kao i da pije vodu. Pošto ste spomenuli da je Vaša mačka i mršavije tjelesne građe, nikako ne savjetujem da je pustite da jede kad ona hoće, ako treba hraniti i na silu špricom. Za tu svrhu preporučam Recovery konzervu koju možete kupiti i u našoj ljekarni u sklopu Pet centra. Te konzervice su dosta kalorične i energetski jake tako da već mala količina osigurava većinu hranjivih tvari za Vašu mačku. Također bi bilo dobro dati mački neki od preparata za otvaranje apetita. U našoj ponudi je dostupna Calo-pet pasta, energetska pasta obogaćena životno potrebnim vitaminima, mineralima i taurinom.
 
Razlog zbog kojeg je potrebno da mačka ne prestane jesti je zato jer bi se u vrlo kratkom periodu mogla javiti hepatička lipidoza koja je u većini slučajeva fatalna za mace, posebice one lošije tjelesne kondicije. Naime, nakon što prestane unos hranjivih tvari naglo se mobiliziraju masti iz masnih depoa kao izvor energije, no jetra postaje u jednom trenutku prezasićena i nesposobna preraditi masnoće brzo koliko je potrebno i u kratkom periodu se javlja omašćenje jetre i slabljenje njene funkcije detoksikacije organizma. Neki od simptoma hepatičke lipidoze su žutica, jetrene probe (krvna slika) mogu, ali i ne moraju biti povišene.

Dakle, savjet je mačku hraniti silom i, naravno, dalje terapirati u dogovoru s Vašim veterinarom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr