Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam malog mačića starog 6 tjedana. Počeli smo ga hraniti zamjenskim mlijekom s 2 tjedna jer mačka nije imala mlijeka. Zadnja 3 dana mačić pije samo vodu i baš ne jede te dosta spava. Da li možda nešto nije u redu? Hvala, Ivana

O:  Mačići su osobito skloni bolestima. Na prvi znak neuobičajenog ponašanja ili gubitka apetita trebalo bi posjetiti veterinara. 

Mačići imunih majki zaštićeni su stečenim antitijelima do dobi oko 6 - 8 tjedana, a to je upravo i vrijeme kada se preporučuje prvo cijepljenje.

Svakako bi mačića, ukoliko niste, trebalo "očistiti" od crijevnih parazita (npr. Banminth pastom - Pfizer), zatim, ponuditi neku od navedenih visokoenergetskih hrana. Ukoliko mačić nije sposoban sam uzimati hranu, možete ga hraniti na špricu ili čak sondom (svakako u dogovoru sa Vašim veterinarom). Ukoliko navedene metode ne poluče željenim rezultatom, preostaje nadoknada tekućine i hrane infuzijom kod veterinara, uz injekcionu vitaminsko-mineralnu potpornu terapiju.

Kako veterinar na osnovu pregleda nije mogao postaviti sumnju na dijagnozu, ne preostaje nego pokušati sa dodacima prehrani u svrhu jačanja imuniteta. Preporučio bih Vam da maci date ImmunoBoost (Merial) energetsku pastu koja se koristi za životinje u oporavku i to najčešće za mlade životinje da bi stekle potreban imunitet i dobile dodatnu pojačanu energiju. Osobito je preporučljiva kod avitalnih, oslabljenih mladih životinja, pothranjenih i bolesnih.

Svakako bi preporuka bila odvesti mačića na detaljan pregled kod doktora veterinarske medicine, kako bi isti odredio adekvatno liječenje za Vašeg malog kućnog ljubimca.

O bolestima u malih mačića pisala je detaljno kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

OZNAKE: