Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Mače je staro oko 4 meseca, ima slab apetit, skoro da ga i nema, povraća povremeno i samo spava. Sve mi ukazuje na simptome temperature. Čak je i danas, dok je padala kiša, sve vreme stajala na njoj. A i promenjena joj je boja njuške i suva je. Možete li da mi kažete kako da je lečim i čime da je hranim? Mače inače čuvam napolju, vrlo retko ulazi unutra.
Hvala Vam puno! Predrag

O: Kvalitetna hrana, čišćenje od unutarnjih i vanjskih parazita te vakcinacija najvažniji su preduvjeti da Vaša maca ostane zdrava.

Genetika te utjecaj vanjskog okoliša također utječu na zdravlje, s time da na okoliš možete utjecati tako da životinja nije na hladnom, već da je na udobnom, suhom i toplom. Na genetiku direktno ne možete utjecati, ali dodacima hrani, kao što su vitaminsko mineralni pripravci, pripravci sa biljem koje jača imunološki sustav te kolostrumom možete puno pridonijeti.

Vaša se maca najvjerojatnije prehladila, iako će točnu dijagnozu moći postaviti samo veterinar nakon kliničke pretrage.

O prehladi je pisala kolegica Dragica Nemeš, dr.vet.med. ovdje.

Najčešći uzrok želučanih problema kod mačaka povezan je s uređivanjem, kod kojeg mačka proguta dlaku i tvari kojima je dlaka možda kontaminirana. Oboje izaziva povraćanje.

Mnoštvo je uzroka povraćanja kod mačke. Neki su od njih beznačajni, a drugi po život opasni.

Glavni uzroci povraćanja kod mačaka povezani su s hranom, upalom želuca (gastritisom), parazitima, stranim tijelima (dlaka), upalom gušterače, potrbušnice i jetre, metaboličkim i hormonalni bolestima, otrovima i lijekovima.

Dok obično povraćanje uglavnom nije značajno, ustrajno povraćanje može biti problematično. Kod akutnog povraćanja mačke obično povrate tvari koje ne bi trebale biti u želucu, poput kuglica dlake ili ponekad gliste. Ako su mačke inače zdrave, jednostavno im se nakon povraćanja uskrati na nekoliko sati hrana i voda te se nakon toga stave na dijetu, tj. medicinsku hranu za probavne poremećaje.

Maci dajte često piti po male količine vode. Otopina elektrolita u prahu otopljena u vodi za piće također je korisna. Hranite je dijetnom medicinskom hranom za probavne poremećaje (npr. Eukanuba Intestinal, Royal Canin Intestinal ili Hill`s i/d) ili joj kuhajte piletinu bez kožice i kostiju, krto meso govedinu, junetinu i puretinu, dajte joj jogurt.

Kada ponovo uvodite hranu, uvodite ju postupno miješajući sa hranom koju je do tada mačka jela, dajte manje obroke, ukusne mekane hrane s manje masnoće i proteina, koja olakšava prelazak hrane iz želuca u crijeva.

Ako neće biti bolje nakon dijete, odvedite mačku veterinaru koji će joj odrediti terapiju. Također, dok je bolesna ne puštajte je na hladno i na kišu.

OZNAKE: