Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Idem na jahanje i u našoj štali se nalaze vrlo drage mace, ali imaju buhe. Ako im stavljamo Frontline redovito, hoće li imati buhe? Ili je možda bolja ogrlica (prije im nije puno pomogla)? Što se može dogoditi životinji koja nema buhe, a stavlja joj se Frontline? Zrinka

O: Nema mace ili psa koji nema bar jednu buhu na sebi, uostalom buhe ne borave tokom cijelog dana na životinji domaćinu. Buha se hrani krvlju i "otpacima" kože, nakon toga napušta domaćina i na nekom skrovitom mjestu (dekice, parketi, tepisi, sijeno!!) nese 30 - 50 jajašaca dnevno i tako kroz cijelu godinu.

Ova godina bila je iznimno topla kroz duže vrijeme, buhama je to pogodovalo i ima ih iznimno mnogo, a navalile su na naše ljubimce tako jako da su mnogi dobili upalu kože alergijskog tipa (crvenilo, češanje, ispadanje dlake). Kada vanjska temperatura padne ispod 3°C, buhe će se primiriti i smanjiti intenzitet razmnažanja, a do tada ljubimce treba tretirati Frontlinom ili nekim drugim preparatom. Ogrlice protiv kožnih nametnika ne preporučuju se mladim macama, proizvođači navode da se koristi tek nakon navršenih 12 mjeseci starosti.

Ako smo tretirali ljubimce preparatom protiv buha (ampulama ili sprejem), aktivna supstanca preparata ulazi u gornje slojeve kože i folikul dlake, tu dočekuje buhu koja je mora "pojesti" putem krvi domaćina; nakon toga buha ugiba, ali ne odmah nego u toku slijedećih 12-24 sata, u međuvremenu stigne položiti svoja jaja. U Pet Centru možete nabaviti i Frontline Combo (ampule) čije djelovanje je onemogućiti "mamu" buhu da se razmnaža (iz položenih jaja se ne može razviti odrasli oblik buhe).

OZNAKE: