elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam mačka starog oko 10 god., izgubio je većinu zubi, a sad je i već dulje vrijeme prehlađen (sekret iz njuškice, kašljanje). Davali smo mu Synolux 2 puta dnevno od 50 mg kroz 10 dana. Par dana nije kašljao i onda se opet prehlada vratila. Unazad nekoliko dana nije mogao jesti iako ima želju za hranom. Bili smo i kod veterinara koji nam je rekao da mačak ima aftu na jeziku i da zato ne može jesti, ali on nam nije dao nikakav lijek kako da se te afte riješimo. Preporučio nam je da mu hranu usitnjavamo, što smo i inače radili, ali mačak i dalje ne može jesti.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru,

Jadranka


O: Glositis, odnosno upala jezika i promjene na njemu, mogu biti posljedica infekcija (herpesvirus, calicivirus..), fizikalnih čimbenika (iritacije, strana tijela, povrede), kemijskih čimbenika, metaboličkih bolesti (uremija) ili različitih drugih uzroka poput uboda insekata.

Budući da ste naveli da je mačak već neko vrijeme prehlađen, nastanak afte je vjerojatno vezan uz infekciju gornjih dišnih puteva. Najčešći uzročnici ovih bolesti su mačji herpesvirus (mačji rinotraheitis) i kalicivirus. O njima možete više pročitati ovdje.

Što se tiče kalicivirusa, neki njegovi sojevi uzrokuju isključivo nastanak čireva (afti) i to najčešće s gornje strane jezika ili na njegovom rubu, a ponekad i na desnima, nepcu i nosu. Ostali sojevi uzrokuju nastanak čireva, ali i znakove bolesti gornjih dišnih putova.
 
Mačji virusni rinotraheitis je nešto ozbiljnija bolest koja se manifestira tipičnim znakovima bolesti gornjih dišnih putova, a obično uključuje i upalu ždrijela i krajnika. Čirevi na jeziku su u ovom slučaju rjeđi.
 
U oba slučaja najčešće dolazi i do razvoja sekundarne bakterijske infekcije pa se za terapiju daju antibiotici širokog spektra jer, nažalost, djelotvornog antivirusnog lijeka nema. Umjesto injekcija ili tableta, mogli bi se koristiti i sirupi za djecu koji su jednostavniji za primjenu, ukusni su, a i djeluju lokalno u ustima i grlu.

Simptomatsko liječenje upale usne šupljine i jezika sastoji se općenito od promjene prehrane, davanja antibiotika i lokalne primjene antiseptika. Od antiseptika, za ispiranje usne šupljine, možete koristiti 0,12%-tni klorheksidin.
 
Što se tiče prehrane, budući da maca ne može jesti sama, najbolje bi bilo da ju hranite pomoću šprice. U Pet centru možete, za tu namjenu, nabaviti neku od konzervica sa visokom razinom energije i esencijalnih hranjivih tvari poput Hill's - a/d, Royal Canin – Recovery ili Purina Pro Plan – Convcalescence. Konzervu možete razmekšati tako da ju pomiješate s malo mlake vode kako bi ju lakše navukli u špricu. Vrh šprice stavite zatim maci u kut usana, nikako s prednje strane, da ne biste izazvali gušenje. Mačku treba hraniti na taj način što češće tijekom dana, ali u manjim količinama. Najbolje bi bilo kad bi mačka uspjela pojesti količinu hrane navedenu na proizvodu, s obzirom na svoju težinu.
 
U slučaju da se stanje ne popravlja ta da maca i dalje nije u mogućnosti jesti, bit će potrebna infuzija te nastavak ili promjena terapije, za što savjetujem da se obratite svom veterinaru ili kolegama na Veterinarskom fakultetu u Ambulanti za unutarnje bolesti.

OZNAKE: