Povratak

Čokolada i sladoled - neprimjerene namirnice u prehrani mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam mačku staru 9 mjeseci koja voli jesti sladoled i čokoladu. Na internetu sam gotovo svugdje pročitala da mačkama nije dobro davati čokoladu radi problema sa srcem i krvotokom pa to izbjegavam. Umjesto toga, dajem joj razne mačje poslastice. Inače jede mačju hranu, i dehidriranu i konzerve i u zadnje vrijeme je postala luda za jajima. Za jaja sam čula da joj mogu ponekad dati, ali ne znam što je sa sladoledom. Mlijeko ne voli, ali sladoled od vanilije obožava (druge okuse ne).  Malo mi je to čudno jer sam pročitala da mačke ne vole hladnu hranu, a ona obožava - umoči šapicu pa poliže. Smijem li joj davati sladoled, u kojim količinama i može li doći do kakvih komplikacija? Hvala! Stella


O:
Mačka je mesojed i meso je životno važan sastojak obroka. Uz meso mačke rado jedu različito povrće, voće i termički obrađene žitarice. Probavni trakt mačaka je vrlo kratak i ne može probaviti složenu strukturu biljnih ugljikohidrata. Organizam mačke zahtjeva hranu s visokim postotkom proteina i niskim postotkom ugljikohidrata.

U probavnom traktu mačaka izlučuje se vrlo niska količinu enzima koji razgrađuje mliječni šećer (laktozu). Konzumacijom kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda koji sadrže laktozu javljaju se poremećaji probave različitog stupnja. Mlijeko u prehrani maca treba izbjegavati.

Sladoled je djelomično ili potpuno zamrznuta slastica koja se sastoji prvenstveno od mlijeka ili mliječnih proizvoda (mlijeko u prahu, ugušćeno mlijeko, vrhnje ili maslac), te nemliječnih sastojaka koji se dodaju u smjesu u svrhu podešavanja okusa, arome, boje, mirisa i konzistencije (šećeri i zaslađivači, stabilizatori i emulgatori, uz mogući dodatak voća, voćnih aroma, jaja, čokolade ili nekih drugih dodataka). Osim toga, sladoled sadrži vodu i uklopljen zrak. Uklopljeni zrak služi povećanju volumena sladoleda, boljoj konzistenciji, te smanjuje osjećaj hladnoće u ustima tijekom konzumiranja.

Iz svega navedenog, da se zaključiti da je sladoled neprimjerena namjernica za mace jer masnoća potencira nastanak bolesti srca i pankreasa, prisutnost šećera dijabetes, a nazočnost mlijeka poremećaje probave . 

Ako želite dati svojoj maci  mliječnu poslasticu, ima  dobrih "mačjih" mliječnih proizvoda bez laktoze koje možete pronaći u ponudi Pet centar trgovina.

Hrana koja je štetna za zdravlje mačke i ne smije se davati je čokolada i slatkiši. Čokolada sadrži kofein i theobromin, koji za pse i mačke mogu biti vrlo toksični. Izazivaju iritaciju organizma te nervozu i nemir, a također može doći do drhtavice, nesanice. Mačke osobito, zbog male tjelesne težine, teško podnose teobromin koji i u njih može izazvati smrt. Male količine čokolade kod pasa mogu izazvati lupanje srca, povraćanje, proljev, hiperaktivnost uz često mokrenje. Poremećaji se javljaju 4-5 sati nakon unošenja čokolade u organizam. Mnogo ozbiljniji znakovi trovanja čokoladom manifestiraju se drhtanjem cijelog tijela, napadajem, pa čak i iznenadnom smrću. Stoga ni čokolada nije primjerena za macu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr