Povratak

Da li je mačja mokraća štetna za ljude? / Sastav mačje mokraće

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 


P:
Zanima me da li je mačja mokraća štetna za ljude? Naime, prije dva dana pekla sam kolač i dok se hladio susjedov mačak mi je ušao u kuću, i popeo se na stol. Na stolu se pomokrio. Ne znam, možda se pomokrio i po tom kolaču??? Kolač mi je imao drugi dan malo čudan okus. Jeli smo ga svi u kući pa me zanima da li oni imaju takvu naviku i šta bi se moglo desiti nama koji smo jeli taj kolač? Lara

O:
Ponašanjem mačaka dominira potreba da mokraćom obilježavaju prostore koje smatraju "svojim" teritorijem. Ovakvo ponašanje tipično je za mužjake, ali teritorij obilježavaju i ženke. Mokraća zdravih mačaka u pravilu ne sadrži bakterije niti druge organizme i sterilna je. U mokraći se može naći manji broj mikroorganizama koji nisu patogeni, a normalno se nalaze na sluznici i predstavljaju fiziološku mikrofloru. U mokraći mačaka se može naći i cijeli niz patogenih mikroorganizama koje životinja izlučuje sa ili bez tipičnih simptoma bolesti (kliconoša). Tako se u mokraći mačke mogu naći uzročnici kao što su leptospire ili ešerihije koji objektivno predstavljaju za čovjeka izvor zaraze.

Međutim, ovi uzročnici se mogu naći bilo gdje u okolišu i za čovjeka izvor zaraze mogu biti voda ili kontaminirano tlo.  Mačak kojeg spominjete očito nije lutalica, susjedi skrbe o njemu i za pretpostaviti je da su isto tako s njim u svakodnevnom kontaktu koji uključuje maženje, hranjenje, čišćenje posuda za hranu i mačjeg wc-a. U tom smislu bi se životinja kao mogući izvor zaraze već detektirala ili bi se na mačka posumnjalo kao na mogućeg kliconošu u slučaju oboljenja ukućana. Mokraća mačaka inače ima vrlo intenzivan miris koji bi, vjerujem, Vi ili Vaši ukućani odmah osjetili. Tim više što u kući ne držite mačke i miris mokraće bi se lako primijetio.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr