Povratak

Depresivan mačak - stres, depresija i tjeskoba u mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam žutog mačka starog godinu dana, isključivo je u stanu. Unazad par dana počeo se jako čudno ponašati, unezvjereno trčati, trzati donjim dijelom tijela, dahtati... Bili smo kod veterinara, prvi ga je zadržao na promatranju  par sati, dao mu antidepresiv i rekao da mu je malo povišen kalij. Nakon dolaska od vetrinara mačak je opet imao ispade, sutradan smo ga odveli drugom vetrinaru koji je rekao da je to zbog boli u perianalnim vrećicama i obradio ih je i da bi sada sve trebalo biti u redu i da je to bilo zbog boli u analnim vrećicama. Međutim, nakon par sati ispadi su se ponovili. Malo pročavajući  istovjetne slučajeve postalo je jasno da je to feline hyperestesia sindrom. Mačak je kastriran prije mjesec dana. Slabo jede i samo spava zavučen ispod pokrivača uz povremene ispade. Zanima nas ima li lijeka za to stanje i kave su prognoze za kvalitetan život našeg mačka. Sa štovanjem, Mirjana

O: O mačjoj hiperesteziji sam već pisala u prijašnjem odgovoru Sindrom mačje hiperestezije (Feline Hyperestesia Syndrom) / Tjeskoba u mačaka.

Pošto je to sindrom, tj. skupina simptoma, ne moraju svi biti ispoljeni, različito kod svake mačke, a okidač je stres.

Pošto je mačak nedavno kastriran, moguće je da se uplašio druge životinje ili možda strane osobe ili ga je sam postupak kastracije uplašio. Možda u susjedstvu obitava drugi mužjak koji čuva svoj teritorij pa je uplašio Vašeg mačka. Strah djeluje stresno na mačke i one se više ne osjećaju sigurno u svojoj okolini. Dugotrajni stres stvara tjeskobu, a time utječe na mačkino psihičko zdravlje. Preporuča se smanjivati stres, pokušavajući mačka zainteresirati za nove igre i igračke  te više vremena provoditi s njim. Potrebno je puno strpljenja, ali i upornosti, jer se mačke vežu za svoj prostor i svaka najmanja promjena može na njih djelovati stresno. reporuča se redovito odlaziti na kontrole kod veterinara, koji bi s vremenom isključio druge bolesti sa sličnim simptomima.

Što se tiče liječenja, svakoj takvoj mački treba pristupiti individualno. Prvi veterinar kod kojeg ste bili mačku je dao antidepresiv, koji ne može pomoći odmah i samo nakon jedne aplikacije. Kako bi se pokazali učinkovitima, antidepresivi se  moraju  davati redovito kroz određeno vrijeme. U našoj državi nema antidepresiva koji su registrirani za životinje.

Neke mačke mogu postati depresivne radi dosade, pomanjkanja interakcije s vlasnicima ili iz nekih svojih razloga. Depresija kod mačke može izazvati gubitak interesa za hranu, mačka može postati letargična, izbjegavati društvo i povlačiti se u samoću. Mačke mogu postati depresivne kada su njihovi vlasnici u stresu ili tuguju. Možete pomoći Vašoj mački da se bori s posljedicama depresije, no prvo ih morate znati prepoznati. Apetit Vaše mačke se može početi smanjivati i odjednom ona počinje ostavljati hranu u zdjelici iz koje je prije sve pojela. Drugi slučaj je da mačka u potpunosti prestane jesti, čak danima. A kada je nudite hranom, uopće ne pokazuje interes za nju. Može također odbijati i poslastice.

Naravno, uvijek trebati uzeti u obzir da možda postoji neki fizički problem koji može utjecati na apetit mačke. Upaljeni zubi, kao jedna od mogućnosti, mogu hranjenje učiniti toliko bolnim da mačka prestaje jesti.

Jedan od klasičnih znakova depresije kod mačke je izbjegavanje druženja s ljudima. Ona se počinje skrivati po kutevima, ispod namještaja i u sobama koje se ne koriste. Mačka postaje vrlo tiha. S druge strane, tugujuće mačke koje su izgubile bliskog druga, poput druge mačke ili čovjeka, mogu se početi glasati mnogo više nego normalno. Također mogu hodati okolo u potrazi za izgubljenim prijateljem.

Mačke puno spavaju, no mačka koja pati od depresije spava više nego inače. Pada i razina aktivnosti, mačka gubi interes za igru i može izgledati snuždeno. Ponekad pokazuju abnormalno ponašanje, ali takvi znakovi se  ne moraju pojaviti kod svih mačaka. Neke mačke prestanu voditi brigu o čišćenju krzna, pa im krzno postaje prljavo i matirano. Depresivne mačke mogu postati agresivne, mogu početi gristi i grebati iz čista mira. Takve mačke mogu prestati koristiti ispavno kutiju s pijeskom za wc, a nuždu obavljati npr. po stanu i kući. Mačke mogu postati depresivne i nakon što prožive veliki stres u životu, poput boravka u skloništu za životinje.

Također, mačke mogu postati depresivne ako je njihov vlasnik u takvom raspoloženju i vlasnik svoje emocije nesvjesno prenese na životinju, a mačke su vrlo osjetljive na raspoloženje vlasnika.

Ne očajavajte ako uvidite da je Vaša mačka depresivna. Razgovarajte o tome s veterinarom. Takvoj mački treba pružiti puno ljubavi i pažnje, pokušajte je oraspoložiti posebnim poslasticama i novim igračkama. Tada je ljubimcu najpotrebnija ljubav; budite strpljivi, dajte joj vremena i mačka će se oporaviti.

Od preparata koji se koriste za razdražljive i uznemirene pse i mačke  u trgovinama Pet centra možete pronaći sljedeće preparate:

KALM AID tablete – koriste se kod anksioznosti, stresa, putovanja, problema u ponašanju; sadrže L-triptofan - esencijalna aminokiselina koja utječe na proizvodnju serotonina koji ima smirujući opuštajući učinak; L-theanin - aminokiselina koja ima opuštajući učinak; Tiamin (vit. B1), čiji nedostatak utječe na poremećaje živčanog sustava te druge sastojke.

DIA-CALM tablete na biljnoj bazi - sadrže đumbir koji se još od davnina koristi za smirivanje mučnine, valerijanu - biljku koja djeluje smirujuće te hmelj; koristi se u slučajevima putovanja, smirivanja straha od grmljavine, petarda i promjena okoline i smiruje u ostalim stresnim situacijama.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr