tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 


P:
Imam mačića starog dva mjeseca. Od kad se omacio ima upalu očiju. Ja sam to ispirala kamilicom i mlakom vodom, ali ništa. Unazad deset dana na lijevom oku  pojavio mu se je ugnojeni mjehur, a drugo oko nikako ne otvara. Recite, molim vas, što da radim i hoće li mu to proći? Imala sam još jednog koji je također imao slijepljene oči, ali on je ozdravio. Hvala unaprijed na pomoći i savjetu. Evo, poslala sam njegovu fotkicu pa vam možda bude lakše odgonetnuti što mu je.
Nada


O: Rožnica čini petinu očne ovojnice. Fiziološki je glatka, sjajna, vlažna i prozirna. Gledano sprijeda okruglog je oblika, a odostraga je više ovalna. Ima ulogu sabirne leće optičkih zraka i ulogu konveksnog zrcala koje odbija svjetlosne zrake koje na nju padaju postrance.

Na rožnici razlikujemo vanjsku i unutarnju površinu. Sastoji se od pet slojeva.

Prednji epitelni sloj ima veliku sposobnost regeneracije, cijeli se epitel obnovi za 7 dana bez ikakvih posljedičnih zamućenja. Drugi sloj je vanjska granična membrana koja je vrlo otporna i odolijeva ozljedama i bakterijskim infekcijama, ali nema regenerativnih niti reparatornih sposobnosti. Ozljede ovih struktura ostavljaju udubine na rožnici. Treći sloj je stroma, najdeblji sloj rožnice. Pri ozljedi ovog sloja dolazi do regeneracije vezivnim tkivom i stvaranjem ožiljka, odnosno trajnih zamućenja. Unutarnje granična membrana je elastična. Stražnji, peti epitelni sloj pokriva stražnju površinu rožnice. Svaki ulazak tekućine, bilo s vanjske ili unutarnje strane, dovodi do zamućenja rožnice.

O gnojnoj upali rožnice možete detaljnije pročitati u tekstu Gubitak očne jabučice i iscjedak pri kihanju mačića.

Upala oka kod mačića najčešće je posljedica virusnog mačjeg rinotraheitisa, o kojem više možete pročitati u tekstu Iscjedak iz nosa i kihanje virusni mačji rinotraheitis.

Upalu očiju je od početka trebalo liječiti lokalno antibioticima, podizanjem opće otpornosti organizma vitaminima, čišćenjem ljubimca od unutarnjih i vanjskih parazita, a ako bi veterinar nakon pregleda odredio i liječenjem sistemski anitibioticima (injekcija ili tableta).

Zamućenje je ili posljedica ozlijeđene strome oka, koja je zarasla vezivnim tkivom, ili je riječ o gnojnom apscesu oka zbog kojeg životinja odmah mora na antibiotik.

Savjetujem Vam da sa mačićem što prije posjetite veterinara.

OZNAKE: