Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačka 7,5 godina, ima 7 kg, kastriran je, postao je bezvoljan, bitno mu je smanjen apetit, ne umiva se, povlači se u osamu, brzo se umara. Jučer navečer sam ga odvela veterinaru, prethodno smo uspjeli uhvatiti nešto urina dok je mokrio. Veterinar je ustanovio povećan broj leukocita, pozitivne proteine i povećanu kiselost, temperatura oko 40°C. Dobio je Enroxil injekciju te za doma dozu od 30 mg Enroxila svakih 12 sati. Kada bismo mogli očekivati djelovanje antibiotika, dosad (prošlo 20 sati) ne vidimo promjene. Nažalost, tek za nekoliko dana ćemo moći raditi krvne pretrage. Što mislite o propisanoj terapiji i možemo li još nešto učiniti, osim čekati, iako smo zabrinuti do neba.  Puno hvala, Vita

O: Enroxil tablete antibakterijski je lijek za sustavnu primjenu. Djelatna tvar Enroxila je enrofloksacin iz skupine fluorokinona. Lijek je registriran za primjenu u veterinarstvu. Enrofloksacin je derivat kinolon-karbonske kiseline, kemoterapeutik. U iznimno malim koncentracijama djeluje baktericidno protiv mnogih vrsta gram - pozitivnih i gram - negativnih bakterija, a djeluje i mikoplazmocidno tako da je zaista jedan od lijekova izbora kod ovakvih slučajeva. U jezgrama osjetljivih mikroorganizama enrofloksacin koči sintezu DNK. Izvrsno djeluje protiv mikroorganizama otpornih na tetracikline, aminoglikozide, sulfonamid. Nakon peroralne primjene brzo se resorbira i opsežno raspodjeljuje u tkiva. Sat do dva nakon primjene, koncentracija enrofloksacina u tkivu i tkivnim tekućinama nekoliko je puta veća od njegove koncentracije u serumu. Enrofloksacin koči rast i razmnožavanje slijedećih mikroorganizama: E. coli, Klebsiella spp., Salmonella spp., Proteus spp., Campylobacter spp., Bordetella spp., Pasteurella spp., Staphylococcus aureus, Streptococcus spp. (B, C, E), Haemophilus spp., Mycoplasma spp., Enterococcus spp. i dr. Enrofloksacin je indicirano koristiti kod primarnih i sekundarnih infekcija probavnih, dišnih i mokraćno-spolnih organa. Kako se ne bi poništio antimikrobni učinak ne smije se davati s tetraciklinima, makrolidni antibioticima i kloramfenikolom.

Ovaj se lijek na tržištu nalazi u obliku oralnih otopina, injekcijskih otopina, praška i tableta. Tablete su u dva oblika: 15mg i 150mg. Liječenje mačaka može početi Enroxil injekcijama, a nastaviti Enroxil tabletama. Doza za pse i mačke je 5 mg enrofloksacina/kg tjelesne mase (1 tbl/3 kg t.m.). Lijek se daje svaka 24 sata, a terapija u prosjeku traje 5 dana a najčešće još 2 dana poslije povlačenja kliničkih znakova bolesti. Liječenje kroničnih infekcija kakva je na primjer rekurentna infekcija mokraćnih organa može trajati duže vrijeme.

Kako djelovanje lijeka ovisi o brojnim čimbenicima (opće stanje organizma, osjetljivost ili rezistencija mikroorganizama, resorpcija lijeka iz probavnog sustava i sl.) tako će i vrijeme poboljšanja stanja organizma nastupiti kroz različito vrijeme. Osim toga, isti lijek će akutnu infekciju dovesti do ozdravljenja tek kroz 5 - 7 dana dok za kronične oblike je potrebno i dulje vremena (oko 2 tjedna pa i dulje). Na žalost, ne preostaje nego pričekati djelovanje lijeka. Maci možete osigurati mirno prozračno mjesto, lakoprobavljivu prehranu, voditi računa da uzima dovoljno hrane i vode za podmirenje osnovnih hranidbenih potreba. Svakako Vam savjetujem da posjetite veterinara ukoliko bi se stanje pogoršavalo.

OZNAKE: