Povratak

Eterična ulja u prostoru u kojem borave mačke / Aromaterapija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam dvije mace i zanima me smije li se u prostoru u kojem svakodnevno borave koristiti aroma lampa i eterična ulja? Postoje li ograničenja i na koja se ulja najčešće odnose? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru, Mirela

O: Aromaterapija je u današnje vrijeme vrlo popularna u našim kućanstvima. Svojevremeno se smatralo kako su neka eterična ulja sigurna za zdravlje mačke pa čak i korištena u liječenju npr. upala uha uzrokovanih ušnim parazitima, problema sa gornjim dišnim sustavom te za ublažavanje posljedica stresa. No, posljednjih godina, istraživanja ukazuju na mogućnost toksičnog učinka eteričnih ulja na mačke bilo da su unesena hranom, aplicirana na kožu ili inhalirana.

Najzahvaćeniji organ toksičnim učinkom je jetra. Naime, jetra u mačaka ne posjeduju mehanizam za pravilno metaboliziranje različitih sastavnih dijelova esencijalnih ulja kao što to imaju jetra u npr. ljudi.

Stoga, toksičan učinak se u mačaka može javiti vrlo brzo, unesen u organizam ili apliciran izvana ili tijekom duljeg perioda vremena, povremenom ili stalnom inhalacijom, ali bez obzira o kojem načinu unosa se radilo, toksični učinak može dovesti do teških jetrenih oštećenja pa čak i uginuća.

Najviše korištena eterična ulja za koja se smatra da imaju potencijalan toksičan učinak za mačke su: pepermint, ulje limuna, lavande, čajevca, cimeta, ulja crnogorica, ulje majčine dušice, ulje breze te ostala ulja koja u svojem sastavu sadrže fenole.

Pri odabiru eteričnog ulja je važno voditi računa prije svega da li mački uopće odgovara eterično ulje, odnosno da li ga prihvaća ili bježi od izvora. Zatim, eterično ulje uvijek mora biti vrlo razrijeđeno (maksimalno 1 kap na 10ml vode ali je čak i u koncentraciji od 1 kapi na 25ml ulje učinkovito); eterično ulje se ne smije staviti direktno na kožu ili dlaku mačke. Također, preporučljivo je ne držati mačku u zatvorenoj prostoriji gdje se raspršuje eterično ulje.

Kako mačke imaju vrlo istančan osjet mirisa samo nekoliko udaha već može imati pozitivne ili pak negativne posljedice. Pratite reakciju Vaših ljubimaca na pristunost mirisa eteričnih ulja u Vašem domu pa tako, nema razloga za uskraćivanjem ukoliko im eterično ulje odgovara.

Naravno, razvojem altenativne medicine u ljudi ukazala se potreba i za takvim pristupom u veterinarskoj medicini pa se tako pokazalo kako se pravilnim odabirom i upotrebom eteričnih ulja, hidrosola ili biljnih ulja, pomaže u ispravljanju čestih problema kao što je to: nervoza, markiranje urinom, čupkanje dlake, samoozljeđivanje, teritorijalnost, obscesivna ponašanja, artritis, svrbež kože.

O aromaterapiji u kućnih ljubimaca pisala je Davorka Balantin, dr. vet. med. u ranije objavljenom odgovoru Aromaterapija. Ovim vidom terapije u kućnih ljubimaca specijalizirali su se stručnjaci na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu na Klinici za unutrašnje bolesti pa se za više informacija možete obratiti na broj telefona Klinike: 01/2390 -350.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr