Povratak

FIV (mačji virus imunodeficijencije, mačja sida) i liječenje AZT-om

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Mačku je prije nekih 1,5 god dijagnosticiran FIV. Mačak je usvojen pa ne znam da li i koliko je dugo već zarazen. Zadnjih mjeseci ima gingvitis i stomatitis koji su učestali. Npr. nakon tjedan dana agresivne kure antibiotika već se počinju pojavljivati znakovi gingvitisa i stomatitisa. Sadašnja terapija se bazira na antibioticima i steroidnim lijekovima, dakle na liječenje oportunističkih infekcija. Mene zanima Vaše mišljenje o mogućnosti liječenja mačka zidovudinom (AZT), dakle antiviralnim lijekom te da li je navedni lijek moguće nabaviti kod nas i po kojoj cijeni. U radovima "2008 American Association of Feline Practitioners' feline retrovirus management guidelines" (Levy, 2008) i "Feline Immunodeficiency Virus

Infection: an Overview" (Hartmann, 1998) primijećeno je poboljšanje i produženje života mačkama liječenim s AZT-om.
Hvala, Dean

O: Mačji virus imunodeficijencije (Feline immunodeficiency virus - FIV) poznat je i kao mačja sida. Uzročnik ove bolesti je lentivirus (kao i uzročnik HIV) koji inficira domaće mačke cijelog svijeta. Jedna od karakteristika ovih virusa je i lagani razvoj bolesti. FIV je svrstan u istu obitelj retro virusa, kao i virus mačje leukemije (FeLV), ali se taksonomski FIV razlikuje od ovog i virusa FFF (feline foamy virus).
 
Virus FIV ima 5 podtipova koji se razlikuju na osnovi različite raspodjele aminokiselina. FIV nije izlječiva bolest. Iako postoji vakcina, još je uvijek upitna učinkovitost.

Kako većina mačaka ugiba od sekundarnih infekcija, jedinu mjera koju vlasnik može poduzeti je prevencija sekundarnih infekcija. Iz tog razloga, potrebno je zaštititi mačku od izlaganja infektivnim česticama (bakterije, paraziti) na takav način da se ista odvoji od drugih mačaka, da se drži u zatvorenom prostoru, da se cijepi od ostalih virusnih bolesti. Mnoge oportunističke infekcije koje prate FIV mogu se liječiti antibakterijskim i antigljivičnim lijekovima, ali s napretkom FIV-a infekcije, i prognoza i liječenje postaju dubiozni.

Vlasnici bi trebali biti svjesni kako antimikrobni lijekovi mogu biti samo umjereno uspješni i moraju se koristiti konstantno kako bi se spriječile nove infekcije. Većina antivirusnih lijekova nisu učinkoviti protiv FIV-a, iako imunomodulatori, kao što je interferon, mogu pomoći u ublaživanju simptoma. Mačke u trećem stadiju bolesti mogu imati potrebu intravenoznog nadomještanja tekućina, transfuziju krvi ili visokokalorijsku hranu i nadomjestke prehrani.

Zidovudin ili azidothimidin (AZT) je vrsta anti-retrovirusnog lijeka, inhibitora reverzne transkriptaze. Ovaj lijek je prvi odobreni lijek u borbi protiv HIV-a. Danas, njegova uporaba je u kombinaciji i s drugim oblicima anti-retroviralne terapije, a sve kako bi se spriječila mutacija virusa i razvoj njegove rezistencije na djelatnu tvar lijeka.

Određena ispitivanja korištenja gore navedena preparata (AZT) na FIV+ mačkama su pokazala pozitivne učinke, pogotovo kod ljubimaca s neurološkim simptomima ili stomatitisom. Međutim, njegova uporaba je i ukazala na određene štetne pojave, kao što su problemi i supresija koštane srži, progresivna anemija, povraćanje. U usporedbi s drugim virustatikom - PMEA (9-(-2-phosphonylmethoxyethyl)adenine), AZT se pokazao prikladnijim jer su njegove nuspojave slabijeg intenziteta. To čini AZT i prikladnijim izborom jer se može koristiti kroz duži vremenski period, u odnosu na PMEA.

Zbog gore navedenih nuspojava, ako se i koristi AZT, potrebno je periodično obavljati monitoring zdravstvenog statusa ljubimca s posebni osvrtom na krvnu sliku i hematokrit. U svim slučajevima, u kojima i dođe do pojave nuspojava, potrebno bi bilo prekinuti terapiju.

Savjetujem Vam da se oko navedenih lijekova posavjetujete sa svojim veterinarom. Isti će moći procijeniti njegovu učinkovitost kod Vašeg ljubimca te Vam i odgovoriti na pitanje gdje i po kojoj cijeni ga nabaviti, te u kojim količinama i na koji način ga dozirati.

Također, savjetujem Vam da se i obratite na Klinike veterinarskog fakulteta u Zagrebu, gdje će Vas stručnjaci na tom području moći savjetovati te Vas dalje usmjeriti i opskrbiti o najnovijim dostignućima, metodama i pristupima u liječenju ovog oboljenja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr