Povratak

Gingivitis - upala zubnog mesa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moj mačor je star oko 2,5-3 godine. Koliko sam obaveštena, ima gingivitis. Vodim ga redovno kod veterinara, daju mu injekcije i vitamine, ali ne pomaže, i dalje ima bolove dok jede, iako mu kupujem samo kvalitetnu meku hranu za mačke. Šta da radim? Unapred zahvalna, Aleksandra

O: Gingivitis (upala zubnog mesa - gingive) je povratni upalni odgovor rubnog zubnog mesa, najranija faza periodontalnih bolesti. Dodirno tkivo gingive (lamina propria) sadrži mnoštvo krvnih žilica, limfatična, kolagena i živčana vlakna, plazma stanice, limfocite te neutrofile koji su vrlo važni u njenoj lokalnoj imunosti.

Tekućina iz gingivalnog kanala koja potječe iz plazme prolazi spojno tkivo gingive kroz pukotinasti epitel i ispire gingivalni žlijeb. Protok nastaje kao odgovor na bakterije, sadrži imunoglobuline, druge nespecifične antibakterijske supstance i nautrofile kao predominantne stanice važne za kontrolu bakterijske populacije.

Kako se gingivitis razvije, tako anaerobne bakterije i spirohete postanu još više zastupljene u gingivalnom kanalu. Porphyromonas  i peptostreptococcus spp. su česte u uzorcima mačaka sa gingivitisom. Gram negativnim mikroorganizmima raste broj kako se gingivitis razvija te invadiraju tkivo i proizvode endotoksine koji uzrokuju oštećenje tkiva. Samo prisutstvo ovih mikroorganizama ne znači odmah i bolest, već indiciraju da su one važne u patogenezi periodontalnih bolesti. Zubni plak sastoji se od bakterija i glikoproteina sline, formira se za 24 sata na čitavoj zubnoj površini, reakcija zubnog mesa na plak je vaskulitis, edem, i gubitak kolagena.

80% ljubimaca starijih od 3 godine pati od gingivitisa.

Klinička slika manifestira se oteknućem i krvarenjem desni, slinjenjem. Rizični faktori su dob, mekana hrana, metaboličke bolesti kao uremija, diabetes, a u pasa i oblik glave i gusto poredani zubi pogotovo u brahiocefaličnih pasmina...

Liječimo pojačanom brigom o zubima - dnevno ih treba bar 2x četkati i upotrebljavati posebnu medicinsku hranu. Vrši se odstranjenje zubnog kamenca i prikladna postoperativna periodontalna terapija. Lijekovi izbora su klorheksidin (Stomadhex) ili spiromicin i metronidazol (Stomorgyl).

Eozinofilni granulom ili indolentni ulkus se javljaju kao reakcija preosjetljivosti najčešće na buhe, alergene iz okoline te genetskih uzroka. Javlja se u mačaka od 2 do 6 godina starosti. Klinički imamo crvenilo, alopecije područja sa oštećenjem kože lokalno bilo gdje na tijelu i lezije u usnoj šupljini i na rubu usana, slinjenje i zadah iz usta. Pretragom krvi nalazimo eozinofiliju. Liječimo antibioticima kroz 2 do 3 tjedna o kortikosteroidima (metilprednizolon acetat 20 mg po mački) 2 do 3 tjedna ili prednizolon 2 mg po kg svakih 12 sati dok se lezije ne smire.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr