Povratak

Gingivitis (upala zubnog mesa), stomatitis (upala usne šupljine) i FIV

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Svačićeva 61, Osijek

P: Želela bih da vas pitam da li je moguće lečiti macu od virusa desni i da se ona od septembra ne može izlečiti? Primio je do sada preko 30 injekcija i preko 50 antibiotika, čak su mu i zubi izvađeni, mislim oko 6 komada, a on i dalje kunja, mljacka i ne može da jede. Ponekad sam jede i to veoma malo. Potrošeno je nenormalno novca, a maci ništa bolje. Nije mi jasno da na snimku ne može da se vidi šta je to u pitanju i zašto maca ne jede sama, već moramo da ga hranimo na kašičicu svaki dan kao bebu? Verujte mi da sam očajna jer ta mora traje već 8 meseci. Lekari uzimaju novac, a njemu ništa bolje. On je izuzetno dobra maca i jadan ne mrda šta god da mu se radi i toliko mi ga je žao da mora da prolazi sve te torture bez razloga. On, po mome mišljenju, kao da ima nešto u grlu i ne može da guta, a ja bih želela da mu pomognem i ne znam kako s obzirom da su ga dvojica specijalista već videla do sada i to je to. Šta dalje? Molim vas pomozite. Pozdrav, Saša

O: Prema navedenom, pretpostavljam da Vaša mačka boluje od gingivitisa (upale zubnog mesa) ili stomatisa (upale usne šupljine).

O gingivitisu i liječenju je pisala kolegica Tanja Krulc, dr.vet.med. ovdje.

O higijeni zubiju pisala je Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

Nakon hranjenja na zubima zaostaju ostaci hrane koje razgrađuju bakterije iz usne šupljine i tako nastaje bakterijski plak. Plak je  temelj za nastanak zubnog kamenca. Ako se plak ne uklanja redovito, on predstavlja bakterijsku kulturu idealnu za nastanak gingivitisa. Na zubnom mesu nastaje lokalna upala, koja se može primjetiti po izrazitom crvenilu, bolnosti te sklonosti krvarenju.

Stalni izvor bakterija može putem cirkulacije izazvati i ozbiljnije zdrastvene tegobe, npr. gastritis, infekciju srčanih zalistaka, bolest jetre i bubrega i dr.

Kod 50% mačaka zaraženih FIV-om (Feline Immunodeficiency virus) javlja se gingivitis (upala zubnog mesa) i stomatitis (upala usne šupljine). FIV spada u retroviruse, porodicu lentivirusa (ili tzv. "sporih virusa"), istu porodicu u koju spadaju virusi koji izazivaju AIDS u ljudi.  Iako je virus po građi sličan virusu HIV-a (Human immunodeficiency virus), on je visoko specifičan na vrstu i zaraza ljudi FIV-om nije moguća. U retroviruse spada i virus mačje leukemije - FeLV.

Sekundarne infekcije odgovorne su za većinu kliničkih znakova povezanih sa FIV-om i glavni su uzrok smrti FIV pozitivnih mačaka. Na kraju, počinju se javljati simptomi imnodeficijencije, kako se smanjuje sposobnost organizma da se brani od infekcija. Tada, oni uzročnici (bakterije, gljivice, drugi virusi"), koji u zdravih mačaka ne izazivaju nikakve simptome, mogu u životinja sa oslabljenim imunološkim sistemom izazvati vrlo teška oboljenja.

Česti simptomi koji se javljaju kao posljedica sindroma imunodeficijencije su slaba kvaliteta krzna, perzistentna povišena tjelesna temperatura i gubitak apetita.

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničkih znakova i rezultata testa na FIV, kod kojeg dokazujemo antitijela u krvnom serumu. "Pozitivan" test, odnosno prisutnost antitijela na FIV ukazuje na to da je mačka zaražena sa FIV-om, vjerojatno za cijeli život, te tako može prenijeti virus na druge mačke. Kod testa s neodređenim rezultatom, preporuča se test ponoviti kroz 8 do 12 tjedana, jer se tek u tom vremenskom razdoblju, a nekad i duže, stvara dovoljan broj antitijela koji se mogu dokazati testiranjem.

Vlasnici FIV pozitivnih mačaka posebnu pažnju trebali bi posvetiti zaštiti od infektivnih agenata koji mogu izazvati tešku bolest i smrt u imunokompromitiranih životinja. Zaražene mačke trebalo bi držati striktno u kući i podalje od drugih mačaka, ne samo da bi zaštitili svoju mačku, već da se spriječi daljnje širenje FIV-a.

Za kontrolu bakterijskih i gljivičnih infekcija koristimo antimikrobnu terapiju, koja je dugotrajna te se mora ponavljati svaki put kad se pojave znakovi bolesti. Često je potrebna potporna terapija koja uključuje infuziju, transfuziju, te visoko kalorične dodatke hrani. U nekim slučajevima indicirana je upotreba kortikosteroida i drugih anti-upalnih lijekova da bi se kontrolirao gingivitis i stomatitis.

Osim kod navedenog, upala usne šupljine se može javiti i kod avitaminoze C. Vitamin C (askorbinska kiselina) u tkivu vlastitog tijela sintetiziraju sve domaće životinje, no na njegovu nestašicu su vrlo osjetljivi mesojedi i svinje. Kod mačaka i pasa je karakteristično da dolazi do bolesti slične skorbutu sa zadebljanjem rebara  te upalom usne šupljine s krvarenjima. Uslijed tih promjena dolazi i do klimanja zubi, što posljedično uzrokuje slabljenje apetita i neuzimanje hrane.

Kod svih upalnih stanja je potrebno davati životinji veće količine vitaminskih preparata koji sadrže vitamin C, kako bi se jačao imunološki sustav životinje.

Pošto mi nije poznat tijek terapije, mogu Vam preporučiti terapiju Stomorgyl tabletama kroz 14 dana.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr