Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije tri mjeseca primjetila da mi mačka ima neki zelenkasti odsjaj na oku. Mislila sam da je upala, ali ne prolazi. Sada sam primjetila i neku bijelu mrljicu na tom istom oku. Zjenica na tome oku malo je povećana. Normalno jede, igra se, mazi i ne češe se po tom oku, no u knjizi dr. Peze sam pročitala da su to simptomi glaukoma i da slijedi sljepoća te da ne pomažu medikamenti. Nadam se da je Vaša dijagnoza malo optimističnija. 
Hvala, Mirela

O: Glaukom je oboljenje oka pri kojem dolazi do trajnog povećanja očnog tlaka.

Povečani očni tlak može nastati zbog otežanog ili spriječenog odvođenja očne vodice iz prednje očne sobice ili zbog promjene kvalitete očne vodice.

Pojavljuje se kao prirođeni ili stečeni, primarni ili sekundarni.

Povećani očni tlak može biti praćen i upalnim znakovima na oku (žmirkanje, suženje i crvenilo spojnice) ili je samo očna jabučica više ili manje izbočena iz orbite. Rožnica vremenom postaje zamućena, prednja očna sobica sužena, zjenica proširena, zbog čega se vidi zelena pozadina oka, pa otuda i naziv bolesti - zelena mrena (glaucoma). Zjenični je refleks smanjen.

Posljedica više napada glaukoma su atrofične promjene na mrežnici i vidnim elementima, što uzrokuje slabljenje vida, odnosno sljepoću.

Rana dijagnoza uvjet je za povoljan ishod bolesti. Cilj je terapije uspostavljanje normalne cirkulacije očne vodice, što dovodi do smanjenja intraokularnog tlaka koji je uzrok navedenim promjenama.

Preporučam Vam da mačku odvedete oftalmolozima Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

OZNAKE: