Povratak

Glava krpelja ostala u koži mačke prilikom odstranjivanja / Kako pravilno ukloniti krpelja s kože ljubimca?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Primijetili smo nešto crno na našem mačku, pokušali smo maknuti krpelja, ali je izgleda glava otpala. Ostalo je samo tijelo. U prilogu je slika. Što nam je činiti? Hvala. Lepo pozdravljeni i nasvidanje, Tomaš

O: Krpelji su vanjski nametnici koji parazitiraju na domaćinu (životinja, čovjek,...). Oni parazitiraju tako da se s prednjim dijelom tijela zakopaju u kožu te se držeći za nju hrane krvlju domaćina. Kako se hrane, tako im se ostatak tijela povećava i to je onaj dio krpelja koji se najčešće i može vidjeti prilikom pregledavanja kože ljubimca.

U slučaju da se utvrdi krpelj, potrebno bi ga bilo odmah odstraniti. U tu svrhu, moguće je ukloniti krpelja oprezno hvatajući ga za onaj dio koji je neposredno pred kožom te lagano rotirajući u suprotnom smjeru od kazaljke na satu izvući ga izvan kože. Naime, laganom rotacijom je moguće otpustiti kukice krpelja kojim se isti drži za kožu i na takav način lagano ga izvaditi van.

Prilikom samog postupka vađenja, potrebno bi bilo spriječiti stiskanje samog tijela krpelja te tako spriječiti da cijeli sadržaj tijela (kao i poneki uzročnici bolesti) ne uđu u organizam domaćina. Danas se za tu svrhu mogu pronaći i posebne kukice, kliješta, pincete za lakše uklanjanje krpelja s ljubimca.

Ponekad se prilikom uklanjanja krpelja može i dogoditi da se krpelj ne ukloni u cijelosti, odnosno da ostane neki njegov dio - npr. glava. Ako glavica krpelja slučajno ostane u koži, to mjesto treba dezinficirati i mazati antibiotskom kremom tijekom par dana. Organizam domaćina će na tom mjestu stvoriti organizacijski proces što će postupno olakšati njegovo "izbacivanje" iz organizma. Ovdje se savjetuje da sami vlasnici ne vade ostatke krpelja jer je moguće izazvati infekciju kože i zakomplicirati zdravstveno stanje kože. U tom slučaju, kao i u svim drugim slučajevima kada niste sigurni, potrebno bi bilo obratiti se svojem veterinaru.
 
Ponekad je moguće na samom ljubimcu vidjeti i ostatak uginulog krpelja, npr. sasušeni krpelj. To je najčešće moguće uočiti kada su ljubimci zaštićeni različitim djelatnim tvarima namijenjenim borbi protiv vanjskih parazita (npr. ampule). Tada je potrebno samo laganim pritiskom na prije opisan način ukloniti uginulog krpelja.

Kada se uoči krpelj na ljubimcu, uvijek se savjetuje još nekoliko dana po njegovom uklanjanju pratiti izgled i ponašanje ljubimca kao i njegovu zainteresiranost za okolinu, uzimanje hrane,... Na takav način je moguće pravovremeno uočiti i reagirati odlaskom kod veterinara, a sve u slučaju da je krpelj bio invadiran nekim od uzročnika opasnih za kućne ljubimce.

Više o ovoj temi možete saznati u ranije objavljenom odgovoru kolegice Zdravke Rumiha, dr. vet. med. naslovljenom Uklanjanje krpelja s kože psa / Zaštita od krpelja i ostalih vanjskih parazita.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr