Povratak

Govor tijela

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Možete li mi više reći i protumačiti značenje pojedinih pokreta tijela, repa, ušiju i glasanja kod mačaka.
Hvala, Ksenija.

O: Prema Vašem pitanju, vjerovatno niste do sada imali mačku kao kućnog ljubimca, vrlo zanimljivog i uvijek iznenađujućeg supartnera u našim životima. Bez obzira živi li maca isključivo unutar kuće i stana ili ima mogućnost izlaska van svoga doma, u svom ponašanju one su zadržale i svoju divlju stranu i svoju mističnu stranu.

Jednom Vas ne žele ni vidjeti niti dopuštaju bliski kontakt s vlasnikom, da bi nakon toga pokazale svoju poznatu "maznu" stranu. Njuškaju Vas i ližu i uvijek osjete kada se njihovi vlasnici loše osjećaju ili su bolesni. Više puta vlasnici maca zamijetili su u slučajevima kada su imali srčanog bolesnika u kući da je maca predosjetila srčanu tegobu ili napad su-ukućana i ležala uporno na njegovoj lijevoj strani tijela danima. Ponekad se ponašaju poput velikog psa čuvara i ne dopuštaju strancima, Vašim gostima i poštaru, da uđu u stan.

Svaka maca je za sebe, neke vole kontakte s nepoznatim ljudima ili drugim životinjama, dok su druge cijeli život nepovjerljive čak i prema vlasniku. Svog ljubimca treba što više promatrati, u svakoj situaciji tokom dana, kada je hranimo i kako nam je pristupila, s repom u zraku (dobar znak) ili sa spuštenim ušima (loš znak) ili se uvijaju oko vaših nogu i glavu trljaju o vrata hladnjaka i time pokazuju da unutra ima mnogo ukusnijih stvari.

U Pet centru možete nabaviti prekrasnu knjigu od Gwen Bailey: "O čemu razmišlja moja mačka?" u kojoj možete pronaći odgovore na sva Vaša pitanja i to popraćeno fotografijama maca u raznolikim situacijama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr