Povratak

Gubitak dlake

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani, imam dvije mačke (ženke stare 2 i 3 god), sterilizirane, i borave vani. Jedna od njih je prije godinu dana imala krastice po cijelom tijelu pa sam je odvela kod veterinara. Rekli su mi da je to alergija na buhe i to smo riješili. I sve je bilo u redu do nedavno, kad sam primjetila da joj nakon proljetnog ispadanja dlake nije narasla dlaka iznad očiju i oko ušiju - na tom području nisu kraste, samo nema dlaka. Pa me zanima da li je to opet alergija ili nešto drugo.
Druga starija mačka je zdrava.
Unaprijed hvala,
Maja

O: Dlake se sastoje od bjelančevine keratina i zapravo predstavljaju nakupinu mrtvih stanica koja nastaje kao proizvod korijena, odnosno folikula dlake.

Folikul se sastoji od dva sloja: dermalnog i epitelnog. Na dermalnom sloju se umeću mišići podizači dlaka, koji još pomažu i izlučivanju loja iz žlijezda lojnica. Nove dlake nastaju formiranjem novih folikula, a nova dlaka koja raste izgurat će staru.

Gubitak dlake može biti posljedica ozljede živog korijena dlake ili ozljede keratinizirane dlake. Ako je ozljeda ograničena na dlaku, gubitak dlake će biti privremen, međutim ako je došlo do oštećenja korijena, gubitak dlake može biti privremen ili stalan.

Najčešći uzroci gubitka dlake su parazitarne, gljivične ili bakterijske kožne infekcije, nedostatna prehrana, autoimune bolesti, opekotine, tumori, čupanje, ozljede, stres, hormonalni poremećaj, alergijske reakcije na ugriz buhe, sastojke hrane, vanjske alergene i sl.

Kod kožnih bolesti se obično javlja i crvenilo na koži, oko očiju, na nosu i šapama.

Eritem (crvenilo kože) je jedan od znakova upale kože (dermatitis), koja se javlja kao reakcija organizma na vanjske i unutarnje čimbenike. Osim eritema, pri dermatitisu se javlja hiperemija, eksudacija, edem, žarenje - bol - svrbež, stvaranje krasta i drugih promjena na koži. Kožne promjene se razvijaju na onom području kože koje je bilo izvrgnuto djelovanju štetnog čimbenika. Što je proces na koži osjetljiviji, lijekovi moraju biti blaži i manje iritirajući. U nekim slučajevima javlja se gubitak dlake, površina kože se zacrveni ili se mogu razviti čirevi.

Točan uzrok gubitka dlake kod Vaše mačke nisam u mogućnosti utvrditi, već to eventualno može veterinar u veterinarskoj ambulanti, nakon obavljenog kliničkog pregleda.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr