Povratak

Hairballs i jedenje trave

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Primjetila sam da moja mačka često ima jaku potrebu za travom, koju halapljivo jede svaki put kada joj donesem, a zatim je nerijetko povrati. Često "brsti" i kućne biljke koje moram sklanjati od nje, a koje ju također tjeraju na povraćanje. Kupila sam "travu za mačke", zasadila je, ali ona je ne želi jesti. Inače, riječ je o isključivo kućnoj mački. Molim vas da mi objasnite da li mačke konzumiraju samo određenu vrstu trave ili je moja samo jako razmažena? Unaprijed hvala, Jelena

O: Hranjenje dugim vlatima trave često provocira povraćanje u mačaka. One to rade kako bi si pomogle izbaciti kuglice dlake iz želuca.

Vlaknata struktura trave pomaže i evakuaciji manjih nakupina kroz crijeva, tako da se dlaka izbacuje izmetom. Trava je ujedno izvor vitamina i vlakana biljnog podrijetla koji je mačkama bitan dio prehrane u smislu održavanja pravilne crijevne peristaltike.

Trihobezoari, hairballs ili kuglice dlake se najčešće javljaju kod mačaka koje imaju poludugu i dugu dlaku, te kod mačaka koje stalno borave u zatvorenom prostoru. Najčešći su problem u doba linjanja. Međutim, neke se kućne mace linjaju tijekom cijele godine zbog stalne temperature okoliša i umjetne rasvjete. Mačka proguta čak dvije trećine otpale dlake dok se uređuje. Nakupine dlake u probavnom sustavu poput stranih tijela ometaju probavu, te mogu uzrokovati povraćanje, konstipaciju, a ponekad i blokadu prolaska crijevnog sadržaja. Stoga je važno da kućne mačke svakodnevno dobivaju neka od sredstava koje sprječavaju i formiranje kuglica dlake.

Uglavnom su to sredstva u obliku paste, poslastica ili su ukomponirana u hranu.

Paste su ukusne i mačke ih rado same uzimaju. U Pet centar trgovinama pronaći ćete širok izvor pasta: "Malt soft", "Bezo pet", te "Green power". Paste za izbacivanje kuglica dlake na uljnoj su osnovi, svojim djelovanjem omogućavaju neometani transport hrane i sprječavaju se stalne iritacije želuca. Za odstranjivanje kuglica dlake pastu je potrebno davati svaki dan, a za profilaksu nastajanja kuglica dlake pastu je dovoljno davati 2 - 3 puta tjedno.

Mačke su s travom izbirljivije, pa se često događa da je ne pojedu u dovoljnim količinama. Na tržištu postoji više vrsta trava za mačke, a razlika je u tvrdoći vlati. Tako npr. "Karlie" nudi tvrđe i mekše vrste trave za mačke.

Proizvođači hrane su uveli i posebne linije potpune hrane za mačke s ovim problemom. To su Royal Canin "Intense hairball" ili "Indoor", Hill´s "Hairball control", Eukanuba "Hairball" i dr.

Kako sam pisala o travi koju mačke jedu, možda će Vas zanimati i podatak o mirisnoj mačjoj travi. To je biljka Nepeta cataria (Catnip). Ona je vrsta mente, a najdraža je mirisna trava svim mačkama. Ulje koje sadrži oduševljava mačke. Stoga se njen ekstrakt ili prosušeni usitnjeni cvijet koristi kao atraktant kojim se mogu napuniti mačje igračke ili dio prostora za igru.

Kućno i ukrasno bilje moglo bi ugroziti zdravlje Vaše mačke, a ovu temu je obradila kolegica dr. Mlinar-Gruja u tekstu objavljenom na našoj stranici:

http://www.pet-centar.hr/content/view/635/70/

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr