Povratak

Hemobartoneloza

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moj mačak je star 2 godine, kastriran je prije 8-9 mjeseci. Zadnja 4 dana samo spava, više uopće ne izlazi van i ne igra se. Jede uredno kao i do sada. Imao je 2 krpelja koja sam mu izvadila prije 2 dana. Mokraća mu je normalne boje. Jako sam zabrinuta ali ne bih ga htjela izlagati stresu vožnje kod veterinara jer je kućna mačka pa se toga panično boji. Koji je vaš savjet? Molim vas da mi pomognete!

O: Vaša se mačka najvjerojatnije samo priprema za zimu. Naime, mačke postanu manje aktivne, uglavnom samo jedu i spavaju, nakupljaju veće količine masnog tkiva u potkožju i dobivaju zimsko krzno.

Također, s obzirom kakvo je vrijeme zadnjih dana kod nas, mačke često reagiraju na promjenjivo vrijeme kao pravi meteoropati.

Također, kastracijom i gubitkom hormona koji su do sada već skroz nestali iz krvi, jer za to treba par mjeseci, mačke postaju puno mirnije.

Pošto ste spomenuli da ste na maci nedavno našli krpelje, ja Vam ipak moram savjetovati da obavite veterinarski pregled jer ako je to obrazac ponašanja koji nije uobičajen za Vašeg mačka, a vlasnik prvi primjeti da nešto nije kako treba, ne bi trebalo čekati, pogotovo ako je još i krpelj u pitanju.

Krpelj može na mačku prenijeti hemobartonelozu, bolest zvanu i infekciozna anemija mačke, koju uzrokuje rikecija Haemobartonella felis. Bolest je najčešća u mužjaka koji se skitaju, a u dobi su od 1 do 3 godine. Način širenja nije pouzdano utvrđen. Pretpostavlja se da se širi preko ugriznih rana ili ogrebotina zadobivenih u borbi ili posredovanjem člankonožaca koji sišu krv. Rijetko se javlja u perakutnom obliku (u roku 24h). Tada se očituje jakom anemijom, općom slabošću, bljedoćom i naglim uginućem. U akutnom obliku (koji traje tjedan dana) nastane anemija, vrućica do 41,1°C, bljedoća, ponekad žutica, depresija, anoreksija i opća slabost.. Kronično bolesne mačke postupno postaju slabokrvne, pospane, a ponekad i febrilne. Obično sve više mršave. U bolesnih mačaka često se mogu dokazati ostale infekcije, kao što su mačja leukemija ili infekcija virusom mačje imunodeficijencije.

Dijagnoza se postavlja na temelju nalaza uzročnika na površini eritrocita u krvnom razmazu.

Liječenje se provodi tijekom 21 dan, preporučuje se doksiciklin u dozi 1-3 mg/kg/ svakih 12 sati.

Bolest se prevenira suzbijanjem artropoda, sprečavanjem lutanja i tučnjave među mačkama.

Možda možete sa Vašim veterinarom dogovoriti kućnu posjetu, međutim s obzirom da je za dijagnozu hemobartoneloze presudan krvni nalaz, biti će puno lakše i za Vašu mačku i za veterinara obaviti cjelokupan pregled u ambulanti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr