Povratak

Hipertrofična kardiomiopatija (HCM)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Jučer smo bili kod veterinara i kod mace stare 2 godine otkrivena je hipertrofija srca. Da li se u vašim centrima može kupiti ili naručiti hrana za mačke s kardiovaskularnim bolestima? Nešto kao: Hill's Prescription Diet Feline h/d, Purina CV Cardiovascular ili nešto slično?

Hvala, Željka

O: Hipertrofična kardiomiopatija (HCM) najčešća je bolest srca u mačaka. Riječ je o stanju kod kojega dolazi do zadebljanja stijenke srčanih klijetki (ventrikula).


Kako se stijenka srčanog mišića povećava odnosno odeblja tako se volumen u komori smanjuje pa srce automatski prima manje krvi te isto tako šalje manje krvi u organizam. Hipertrofija ventrikula može tako dovesti do zatajenja srca s posljedičnim komplikacijama poput prekomjernog nakupljanja tekućine u plućima ili u organizmu.

Uzrok HCM-a je u većini slučajeva idiopatski ili pak nepoznat. Ulogu u nastanku hipertrofične kardiomiopatije kod mačaka mogao bi eventualno imati povišen krvni tlak ili poremećaji poput hipertireoidizma (povećano lučenje hormona štitnjače). Također, smatra se da postoji i genetska predispozicija osobito kod perzijskih te Maine Coon mačaka.

Od HCM-a mogu oboljeti mačke od 6 mjeseci starosti pa nadalje. Simptomi se međutim najčešće javljaju u životinja srednje dobi. Nešto češće obolijevaju mužjaci negoli ženke.

Simptomi hipertrofične kardiomiopatije mogu biti različiti, a ovise prvenstveno o težini bolesti. Često se simptomi ne mogu opaziti dok bolest već nije dosta uznapredovala. Vlasnici mogu u početku eventualno primijetiti nešto ubrzanije disanje i/ili gubitak apetita. Kod nekih se životinja može naglo pojaviti paraliza stražnjih nogu zbog stvaranja tromba u lijevoj pretklijetki. Ovakvo stanje najčešće uzrokuje i dosta jaku bol.

Dijagnoza se postavlja detaljnim kliničkim pregledom, rendgenskom snimkom (veličina srca) te ehokardiografijom (ultrazvuk srca).

Što se tiče liječenja, nažalost ne postoji lijek koji će promijeniti tok bolesti. Eventualno ako je došlo do zatajenja srca i posljedičnog edema pluća mogu se davati lijekovi za ublažavanje nastalih simptoma (kisik, fursemid, ß-blokatori, aspirin itd.). U slučaju hipertireoidizma liječenje postoji pa će se tako i brzina rada srce te njegova veličina polako vratiti u normalu.

Sama prognoza je dosta promjenjiva pa je teško predvidjeti kojom će se brzinom u pojedinom slučaju bolest razvijati.

Što se tiče prehrane, mačke sa HCM-om trebale bi jesti hranu koja sadrži male količine soli kako bi se spriječilo pretjerano zadržavanje soli i vode u organizmu. U nekim slučajevima preporučaju se i dodaci prehrani poput taurina i karnitina.

Hrane koje ste Vi naveli nažalost još uvijek ne postoje na našem tržištu. Jedine opcije koje trenutno kod nas možete nabaviti su Hill'sove k/d i l/d. K/d hrana namijenjena je mačkama sa kroničnim bubrežnim oboljenjem te srčanim poremećajima dok se l/d preporuča kod bolesti jetre i ranih stadija srčanih bolesti. Hill's k/d postoji kao dehidrat u pakiranju od 1,5 kg ili kao mokra hrana u vrećicama od 85 grama ili konzervama od 156 grama. L/d hrana također dolazi kao dehidrat u pakiranju od 1,5 kg te u konzervama od 156 grama. Navedenu hranu možete naći u svim našim ljekarnama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr