Povratak

Hrana za mačku s čestim proljevom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Interesira me koju mi hranu preporučujete za mačka starog 7 mjeseci koji ima česte stolice i ponekad proljev. Inaće je zdrav, nema temperaturu, bakterije ni parazite, krvna slika OK, samo ima često stolice. :)
Hvala, Maja

O: Navedene promjene mogu biti posljedica alergije na hranu ili intolerancije na hranu. Alergija na hranu je reakcija kojom se u organizmu vrlo brzo stvaraju antitjela koja potiču ostale stanice na oslobađanje medijatora upale. Promjene se javljaju na dišnom sustavu, koži i u probavnom sustavu.

Od strane probavnog sustava najčešće se javljaju otok sluznica, povraćanje i proljev.

Intolerancija na hranu izaziva zakašnjelu reakciju koja se javlja nekoliko sati do više dana nakon konzumiranja određene vrste hrane. Jedan od znakova koji se javljaju u organizmu koji ne probavlja određenu hranu ili njene sastojke je proljev, odnosno promjene u pražnjenju crijeva.

Stoga Vam preporučam da za svojeg mačka odaberete hranu koju do sada nije konzumirao (promijenite vrstu mesa, žitarica, povrća itd.). Bilo bi dobro da su iz skupine super premium hrana (Hill´s, Eukanuba, Royal Canin), te da pripadaju kategoriji kitten (za mlade mačke, do 12mj).

U dogovoru s veterinarom, mačka možete hraniti i nekim od medicinskih programa (npr. Hipoallergenic, Sensitivity, D/D ili Intestinal), s tim da je to hrana za odrasle mačke, starije od 12 mj.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr