Povratak

Induracija: otvrdnuće tkiva u mačke / Mačka liže beton: na što ukazuje ova pojava

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 


P:
Prije 4 mjeseca, mačka je preboljela tešku sepsu (veterinari joj nisu davali nikakvu nadu za preživljavanje), no ipak je preživjela to. Sepsa se najvjerojatnije javila zbog nekakvog otrovanja. Nakon 2 tjedna infuzije, raznih lijekova poput Torekana, Ceporexa i sl. vratila se u donekle normalno stanje. Prije 2 mjeseca veterinar je vidio da ima ušnu šugu pa joj je očistio uha i dao Otonazol kapi da joj kapamo dvaput na dan u uha. Dajemo joj tu terapiju. Češe se po ušima te si je napravila rane u predjelu od oka do uha. No stanje se poboljšalo. Danas je veterinar dao mast da joj mažemo po tim ranama. Veterinar je iza uha našao tzv. induracije. Da li mi možete objasniti o čemu se radi? No, ima i drugi problem. Svaki dan mačku vodimo van, i čim dođe van, ona liže beton i zemlju.  Kako riješiti ova stanja? Hvala unaprijed na odgovorima. Maja.


O: Induracija predstavlja otvrdnuće tkiva a najčešće je vezana uz umnažanje vezivnog tkiva.U većini slučajeva nastaje kao rezultat različitih kroničnih procesa.Pretpostavljam da se kod Vaše mačke radi o induraciji kože na području oko uha. Mačke su sklone opetovanom češanju rana koje cjele što ponekad znatno prolongira ukupni proces cjeljenja a može rezultirati i induracijom.

Istovremena primjena preparata koje ste naveli nije kontraindicirana. To su uglavnom pomoćna ljekovita sredstva čija primjena ima funkciju potpore određenom organu ili organizmu u cjelini. Vitamini, minerali i dodatni izvori energije preporučuju se u stanjima stresa, bolesti i oporavka nakon određenih bolesti jer je potreba organizma za ovim tvarima povećana. Omega masne kiseline se dodaju sa istom svrhom ali i ciljano radi jačanja zdravlja kože i dlake.Derm-Caps kapsule nakon inicijalnog svakodnevnog tretmana u trajanju od dva tjedna tokom trećeg tjedna treba davati svaki drugi dan.

Što se tiče lizanja betona i zemlje,postoje brojni razlozi zbog kojih to mačke mogu raditi. Ponekad se takvo ponašanje dovodi u vezu sa ozbiljnim i opasnim bolestima kao što su mačja leukemija i infekcija mačjim virusom imunodeficijencije. Kada se diferencijalno otklone sumnje na bolesti, često se sumnja na psihološke uzroke kao što je dosada, skretanje pažnje, glad, privlačnost određenih mirisa ili loša navika, ali treba također naglasiti kako nema definitivnog stava u vezi uzroka takvom ponašanju. U svakom slučaju za rješenje problema nužna je suradnja sa Vašim veterinarom.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr