Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Dobili smo malog macana, sijamske rase, starog tri meseca. Okice su mu stalno krmeljive s tamnim osušenim krmeljima, a na otvoru nozdrva mu se stalno skupljaju tamne čvrste sline. Oprostite na izrazu, ali ne znam kako drugačije da opišem. Da li je to neka infekcija ili će proći samo od sebe, kako nam je rekla žena od koje smo ga dobili. Već imamo macu staru 10 mjeseci koja je savršeno čista i zdrava pa ne želim da se nešto zakomplicira. Hvala, Suzana.

O: Prema opisanome najvjerojatnije se radi o infekciji. Infekcije očiju i sluznica nosa najčešće su bakterijske i virusne etiologije. 

Mačići se najčešće inficiraju pri porodu, prolaskom kroz porođajni kanal ili kasnije između 3-4 mjeseca života. Posljedica ovakvih infekcija je najčešće slab kolostralni imunitet.

Infekcije oka manifestiraju se crvenilom, suzenjem, iscjetkom koji može biti serozan, sve do gnojan, sasušenim krmeljima itd, a najčešće se radi o upali očne spojnice odnosno konjuktivitisu. Infekt se može primarno lokalizirati na očnim spojnicama ili može se sekundarno nastaniti nakon migracije s drugih mjesta u organizmu, a najčešće se javlja u okviru rinitisa i bolesti gornjog dišnog sustava, zaraznih virusnih oboljenja kao što su rinotraheitis i panleukopenija, te metaboličkih bolesti.

Upala nosa (rhinitis) se javlja u dva oblika, kao akutna upala kataralne naravi i kao kronična upala nosa. Katar nosa često prati upalne promjene i drugih dišnih organa (došupljine nosa, bronhi, pluca...).

Kronični katar nosa posljedica je kroničnih upalnih promjena u nosu, nosnim došupljinama, bolesti kutnjaka, tumora, stranih tijela ili nametnika. Akutni katar nosa se očituje obostranim iscjetkom iz nosa, koji je u početku vodenast, a kasnije je sluzav ili gnojan. Životinja često kiše ili frkče ili trlja njuškicu, a ponekad i trese glavom. Ako je nosna sluznica jako natekla ili su nosni otvori suženi sasušenim sekretom, disanje je otežano, popračeno stenoznim šumovima i hropcima. Sluznica nosa je crvena i natekla. Rijetko kad se razviju čvorići, mjehurići, erozije ili fibrinske naslage. Teže oblike rhinitisa prati groznica. Podvilični limfni čvorovi su obično povećani i osjetljiviji. Ako je bolest posljedica alergije, s upalom sluznice nosa često se razvije i konjuktivitis, a ponekad i stomatitis, faringitis ili laringitis. Ponekad se jave i promjene na koži u okolini nozdrva.

Pošto niste naveli da li su prisutni još kakvi simptomi, osim navedenoga, da li postoje promjene u apetitu, te da li je maca vakcinirana, ne mogu se sa sigurnošću na ovaj način isključiti niti zarazne bolesti.

Svakako Vam savjetujem da macu odvedete svome veterinaru, koji će na temelju kliničkog pregleda, te drugih dijagnostičkih zahvata, uzimanjem eventualnog brisa oka i sluznice nosa, doći do dijagnoze, te na temelju eventualnog antibiograma odrediti ciljanu terapiju antibioticima.

Maci možete pomoći na način da sterilnom kompresom koja je namočena fiziološkom otopinom nježno odstranite sekret oko očiju i nosnog otvora. No ako idete s macom na pregled, u tom slučaju ne skidajte sasušeni sekret, jer boja, konzistencija i dr. , mogu biti također vrlo važni pokazatelji na temelju kojih će se postaviti ispravna dijagnoza.

OZNAKE: