Povratak

Infekcija rane i flegmona / Rizici lutanja u periodu tjeranja i prednosti kastracije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam godinu dana starog mačka, koji provodi jako puno vremena van kuće. Otekla mu je lijeva stražnja šapa. Ima malu ogrebotinu koja je već zarasla, ali mislim da nije to uzrok otečenja. Već mu je jednom tako otekla noga, ali ga nije toliko boljela i nakon par dana je splasnulo otečenje. Nema nikakvih kvrga, crvenila i slicno. Noga je otečena na području nožnih prstiju, samo onaj dio šape koji naslanja na pod kad hoda, jako ga boli pri dodiru i kad hoda dosta šepa.
Mirna

O: Kod Vašeg mačka došlo je do stvaranja rane (ugriz, ogreb, trauma).

Nakon što je površinska ranica počela zaraštavati, u unutrašnjosti se inficirala i posljedica je flegmona.

Flegmona je difuzna upala vezivnog tkiva seroznog ili gnojnog karaktera, uzrokovana piogenim bakterijama. Obično je sekundarna, posljedica infekcije rane. Tok nastanka je vrlo brz, uz izrazitu promjenu općeg stanja, a lokalni nalaz je difuzna, bolna oteklina, temperirana i tvrdo-tjestaste konzistencije. 

Flegmona se treba tretirati antibioticima i onda će se resorbirati i proći ili će prijeći u apsces. O obradi apscesa pisala je kolegica Danijela Biban, dr. vet. med. ovdje.

Naravno, pregledom će se isključiti i eventualni prijelom.

Kada čovjek nabavi kućnog ljubimca on mu je dužan osigurati smještaj, hranu i potrebnu zdravstvenu njegu. Postoje mnogi preventivni zahvati kojima se mogu spriječiti različite bolesti i stradanja. Kod mačaka je to u prvom redu cijepljenje i kastracija.

Cijepljenje se obavlja protiv najčešćih mačjih zaraznih bolesti, kao što su zarazni virusni rinotraheitis, panleukopenija mačaka i kalicivirusna infekcija, virus mačje imunodeficijencije i mačje leukemije i, u konačnici, bjesnoće.

Dolaskom dužih dana, a to je upravo počelo, mačke se počinju tjerati i započinje jedno dugo razdoblje mučnog lutanja, tučnjava, izostanka od doma i razdoblja bez jela, pogotovo za muške mačke. Mačak koji luta jer ga na to navode hormoni danima ne jede, pada otpornost organizma i on postaje prijemljiv za mačje zarazne bolesti, od kojih su neke i zoonoze, što znači da prelaze i na ljude (gljivice, a posebno bjesnoća ukoliko ga niste cijepili, naime to niste zakonom obavezni, no ukoliko puštate mačku da ide po vani to bi bila topla preporuka, a također i cijepljenje protiv mačjih zaraznih bolesti i redovito čišćenje od unutarnjih i vanjskih parazita). Mnogo ih, nažalost, strada od posljedica ranjavanja u borbama, pod kotačima auta, a oni koji se vrate kući dolaze na "liječenje" i kada se oporave opet odlaze.

O važnosti kastracije pisala je kolegica Davorka Balantin, dr.vet.med. ovdje.

Radi smanjene razine spolnih hormona mačke postaju mirnije i umiljatije. Također, kastrirani mačak ima puno manji radijus kretanja i manju sklonost označavanja urinom terotorij, što znači manje štete po susjedovom cvijeću, balkonu i sl. Kod kastriranih ženki preveniramo nastajanje tumora na mliječnoj žlijezdi te iscrpljenost, a tako i primljivost na bolest zbog stalnih okota.

Važno je naglasiti da kastracijom također sprječavate da Vaš mačak i dalje stvara vani neželjeno potomstvo. Naime, nisu samo ženke mačke odgovorne za donošenje na svijet neželjenih mačića, a i njih ima puno koje lutaju i žive vani. Prema Zakonu o zaštiti životinja (NN 135/06, članak 48), posjednici kućnih ljubimaca moraju osigurati kontrolu razmnožavanja životinja pod njihovim nadzorom te moraju zbrinjavati mladunčad vlastitih kućnih ljubimaca, a u slučaju nekontroliranog razmnožavanja, kada ne žele sami zbrinuti mladunčad, snose troškove njihova zbrinjavanja.

Kastracija se obavlja kod ženki najčešće nakon 6 mjeseci starosti, a kod mužjaka nakon 8 do 10 mjeseci starosti. Zahvat se obavlja u svim veterinarskim ambulantama, a neke od njih u ovo doba godine imaju čak i akcijske popuste za zahvat kastracije. Mačka dan prije posti, a kući ide dok je još u anesteziji, dok već  drugi dan nakon zahvata može normalno jesti i piti. Za 8 dana vade se konci ženkama, dok se kod mužjaka rana ne šiva. Za daljnje održavanje kondicije postoje specijalne hrane za kastrirane mačke, koje sprječavaju debljanje i stvaranje mokraćnih kamenaca, ukoliko do toga dođe.

U svakom slučaju, kastracija ljubimca donosi mnoge prednosti, kako za životiniju, tako i za vlasnika jer napokon možete u potpunosti uživati u svom kućnom ljubimcu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr