Povratak

Iscjedak iz očiju i krastice na koži / Dijagnostika očnih i dermatoloških oboljenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam dva problema sa svojom 14-godišnjom, dugodlakom, ali ne i perzijskom mačkom (mješanka je perzijske i "obične" mačke) koja ne izlazi van iz stana. Opće stanje joj je sasvim dobro, da unaprijed kažem. Jedan je akutan pa me zanima mogu li savjete koje sam dobila na internetu smatrati dobrima. Naime, nekoliko dana ima pojačani iscjedak iz oka, iste boje kao inače krmeljice (tamno smeđi), samo je malo rjeđi, čini se kao da dio oko suznog kanalića malo natečen, oko je mrvicu zatvorenije nego inače, a ona si ga često (neuspješno) pere/češe... Bi li Sulfasol pomogao? Ako da, koliko često da ga kapam? Druga stvar traje već nekoliko mjeseci  -  maca tu i tamo, na nasumičnim mjestima, ima male  krastice

koje nestanu i javljaju se. Ne čini se da joj smetaju. Što bi to moglo biti? I za kraj, koliko macama smeta kamenac na zubima i zašto ga se čisti? Budući da mi je trenutno teško otići do veterinara, molim Vas za brzi savjet, barem u vezi s okicama!
Hvala puno, Marta

O: Iscjedak iz očiju u mačaka redoviti je znak bolesti očiju. Iscjedak se može razviti naglo ili postepeno, biti vodenast, gusti i neproziran (mukozan), gusti i gnojan (žuto-zelene boje i tvrdi) ili krvav. Općenito se smatra: što je više iscjetka bolest oka je ozbiljnija. Uzroci iscjetku iz očiju su slijedeći: obstrukcija suznog kanala zbog abnormalno razvijenog kanala ili suznih otvora, prekomjerna produkcija suznih žlijezda zbog iritacije ili upale površinksih struktura oka ili boli u i/ili oko oka (keratitis, konjunktivitis, defekti ili abnormalnosti vjeđa,, čireva rožnice, glaukoma, luksacije leće, uveitisa, traume, sindroma suhog oka, infekcije površine oka ili udružene sa generaliziranim bolestima ili infekcijama.

Treba spomenuti i ostale uzroke poput, najčešćih, bakterija, virusa, klamidija i gljivica, zatim, alergije (alergijski konjunktivitis), izloženost kemikalijama, iritacija vjetrom, prašinom, dimom. Kod alergijskog konjunktivitisa postoji obostrano crvenilo očiju, smetnje suzenja, žarenje u očima i svrbež. Većina životinja ima i popratni rinitis, a svrbež dovodi do trljanja očiju i edema.

Određeni dijagnostički postupci u veterinarskoj ambulanti esencijalni su za određivanje točnog uzroka iscjetka iz očiju a oni uključuju slijedeće: kompletan oftalmološki pregled vjeđa, rožnice, konjunktive, prednje i stražnje komorice oka, Schirmerov suzni test, pretraga fluorescinom, tonometrija. Od dodatnih pretraga treba napraviti kompletni opći pregled, pretragu iscjetka očiju (bakterijska i citologija), kompletnu krvnu sliku i biokemiju krvi za identifikaciju neke već postojeće bolesti.

Specifična terapija problema s očima isključivo ovisi o determinaciji točnog uzroka simptoma. Alergijski konjunktivitis liječi se liječenjem alergija ili može nestati sam po sebi kad se ukloni uzročni alergen. Ako se bolest ne liječi pravodobno i prikladno, prelazi u kronični oblik.

Sulfasol kapi imaju djelatnu tvar sulfafurazol koji je sulfonamidski kemoterapeutik širokog spektra djelovanja a primjenjuje se za lokalno liječenje infekcija oka. Ima bakteriostatsko djelovanje. Kako nije moguće bez prethodno načinjenih pretraga procijeniti i koju terapiju poduzeti, savjetujem Vam da, za početak, održavate higijenu oka Vaše mačke nekim od preparata baš za tu namjenu, kao što je npr. "Sensitiv augenpflege" (Beaphar), "Ophto-lavas" (Vetoquinol) ili "Optiseptyl" (Ecuphar) pa ako se stanje ne popravi kroz period od 3 do 4 dana, morat ćete pomoć potražiti u veterinarskoj ambulanti.

Što se tiče krastica na koži Vaše mačke, treba spomenuti kako one općenito predstavljaju dio procesa zaraštavanja kože. Krasta je zapravo posljedica oštećenja kože i sastoji se od seruma, krvi i upalnih stanica.

Mačje bolesti kod kojih se javljaju kraste i gubitak dlake su: gljivične infekcije i šuga, nametničke infekcije (buhe, uši, grinje, krpelji), kemijske tvari i opekline, reakcija na mjestu aplikacije lijeka, reakcija na lijek. Kemijske tvari i opekline, te reakcije na mjestu aplikacije lijeka možete odmah isključiti ako ste sigurni da mačka nije niti s jednom od navedene tri stvari dolazila u dodir. Također, da su u pitanju buhe ili uši, vjerojatno biste uočili kako se mačka intenzivno češe po čitavom tijelu. Isto, prvi simptom invazije šugarcima je jak svrbež, koža postaje zacrvenjena, javlja se pojačano perutanje, a nerijetko dolazi i do sekundarne infekcije bakterijama. Šugarci se obično nalaze na onim mjestima na koži koja su slabije obrasla dlakom (trbuh, prsa, sapi, uši, laktovi i noge). Iako su šugarci vrstno specifični, mogu infestirati i čovjeka koji je bio u direktnom kontaktu s oboljelom mačkom. Kako šuga u mačka rijetko prolazi sama od sebe bez liječenja vjerojatno ona nije uzrok promjena u aše mačke.

Dijagnostika dermatoloških oboljenja u mačaka vrlo je kompleksna, uključuje pretragu kože, dlake i potkožnog tkiva a od dvojakog je kliničkog značenja: lokalnog  (za dijagnostiku kožnih bolesti u užem smislu) i općeg značenja (koje je važno za dijagnostiku unutarnjih i drugih bolesti jer su kožne bolesti najvećim dijelom po etiologiji i patogenezi usko povezane s unutarnjim bolestima). Cilj je identificirati sve sekundarne infekcije (npr. piodermija, demodikoza, dermatofitoze, upala uha, pododermatitis..) i zatim formulirati dijagnostički plan za identifikaciju i kontrolu osnovnog uzroka, na koji se sve ostalo nadovezalo (alergije, endokrinopatije, poremećaji orožnjavanja te autoimune kožne bolesti...).

Stoga Vam jedino mogu savjetovati da mačku redovito tretirate sredstvima protiv buha (prah, sprej, ogrlica, kapi (svakih mjesec dana staviti novu ampulicu) i dr.), a u smislu dugotrajne i potpune zaštite trebalo bi uništavati i njihove razvojne stadije u organskom detritusu životinjskog okoliša (ležajevi, deke, kućice). Naime, buha je najčešći uzrok promjena na koži u naših ljubimaca. Osim toga, mački treba osigurati kvalitetnu prehranu naročito s obzirom na njenu dob a u ponudi su i hrane posebno namijenjene mačkama osjetljive kože (Brit Long Hair, Hills Sensitive Skin, Royal Canin Hair&Skin).

O zubnom kamencu i njezi usne šupljine u mačaka pisao je detaljno kolega Dragan Vešović, dr.vet.med. ovdje.

Nadam se da će Vam navedene informacije biti od pomoći.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr